Prosty gulasz z wątróbki - smaczny i za grosze!

Prosty gulasz z wątróbki - smaczny i  za grosze!
Autor: Shutterstock Gulasz z wątróbki drobiowej doskonale smakuje z surówką z kiszonych ogórków
łatwy
15 min
4

Gulasz z wątróbki drobiowej to danie bardzo proste do przygotowania, niedrogie i  smakowite. Wątróbka duszona w sosie jest delikatniejsza niż smażona, a także nie tak ciężkostrawna. To danie warto przygotować od czasu do czasu, bo wątróbka jest niezastąpionym źródłem witamin z grupy B.

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 2-3 cebule
  • szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki  mąki
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbki umyć i pokroić na mniej więcej równe kawałki - niezbyt małe.
  • Cebule pokroić w półplasterki.
  • Wątróbki oprószyć pieprzem i mąką, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Dodać pokrojoną cebulę i łyżkę masła, smażyć mieszając, aż do lekkiego zrumienienia.
  • Podlać bulionem i dusić ok 20 minut  - do miękkości wątróbki i odparowania nadmiaru płynu
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej