Prosty gulasz z wątróbki - smaczny i za grosze!
2021-05-21
łatwy
15 min
4
Gulasz z wątróbki drobiowej to danie bardzo proste do przygotowania, niedrogie i smakowite. Wątróbka duszona w sosie jest delikatniejsza niż smażona, a także nie tak ciężkostrawna. To danie warto przygotować od czasu do czasu, bo wątróbka jest niezastąpionym źródłem witamin z grupy B.
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki z kurczaka
- 2-3 cebule
- szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- łyżka masła
- pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbki umyć i pokroić na mniej więcej równe kawałki - niezbyt małe.
- Cebule pokroić w półplasterki.
- Wątróbki oprószyć pieprzem i mąką, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Dodać pokrojoną cebulę i łyżkę masła, smażyć mieszając, aż do lekkiego zrumienienia.
- Podlać bulionem i dusić ok 20 minut - do miękkości wątróbki i odparowania nadmiaru płynu