Prawdziwy tadżin - jak zrobić? Przepis na tadżin z kurczakiem i oliwkami

Prawdziwy tadżin - jak zrobić? Przepis na tadżin z kurczakiem i oliwkami
Autor: Shutterstock Prawdziwy tadżin przygotowuje się w specjalnym naczyniu od którego pochodzi nazwa potrawy.
łatwy
60 min
4

Tadżin to najpopularniejsze, "jednogarnkowe" danie kuchni marokańskiej. Marokańczycy przygotowują je w specjalnym, stożkowatym naczyniu, ustawionym na wolnym ogniu. Można je jednak wykonać na kuchence, w zwykłym garnku. Tadżin istnieje zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i w wersji mięsnej lub z owocami morza. Smaku dodają mu przyprawy: cynamon, imbir, szafran i świeża kolendra. By danie było bardziej syte, można je podawać z kaszką kuskus. Najpopularniejsza jest wersja z kurczakiem i oliwkami - podajemy przepis na to danie!

 

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak
  • 1 cebula
  • 250 g zielonych oliwek z pestkami
  • 4 ziemniaki
  • pęczek świeżej kolendry
  • pietruszka do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory bez skórki
  • 2 marchewki
  • imbir do smaku (świeży)
  • szafran - 5 nitek
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzej 3 do 5 łyżek oliwy. Wrzuć drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaj pomidory obrane ze skórki.
  • Kiedy stworzą w miarę jednolitą  masę, dodaj pokrojone w plastry ziemniaki oraz pokrojone w grube słupki marchewki.
  • Wszystko gotuj na średnim ogniu, w razie potrzeby uzupełniając wodą.
  • Kiedy warzywa nieco zmiękną, dodaj pokrojonego na kawałki kurczaka i układaj na warstwie ziemniaków i marchewki.
  • Po pół godzinie uzupełnij płyn i dodaj oliwki, posiekaną kolendrę, starty imbir oraz szafran. Posól i popieprz do smaku.
  • Całość gotuj na małym ogniu dopóki mięso nie będzie samo odchodziło od kości. Możesz podawać z kaszą kuskus.

Katarzyna Jaraczewska
więcej