Potrawka mięsno-drobiowa z sosem myśliwskim

2021-03-29
Potrawka mięsno-drobiowa na zimno z sosem myśliwskim
Autor: Shutterstock Potrawka mięsno-drobiowa na zimno to rodzaj grubo siekanego pasztetu
średni
60 min
4

Potrawka mięsno-drobiowa ze smacznym sosem myśliwskim to idealny przepis na obiad. W daniu zostały połączone najdelikatniejsze mięsa - kurczak, cielęcina i królik. Całość dopełnia aksamitny sos z dodatkiem wonnego estragonu. Podajemy sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • Kurczak cały
  • 200 g cielęciny
  • 0,5 kg mięsa z królika
  • 100 g szynka
  • 0,5 kg kości cielęcych
  • Tymianek
  • Owoce żurawiny
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • 5 łyżek octu winnego
  • 3 łyżki octu
  • 2 cebule szalotki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki odtłuszczonego serka homogenizowanego
  • Gałązka estragonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso (szynkę, kurczaka, królika i cielęcinę) pokroić na kawałki. Wymieszać i włożyć do kamionki. Lekko posolić, dodać pieprz, tymianek, listek laurowy i kilka owoców żurawiny.
  • Wymieszać i zalać wszystko mieszanką wody z octem winnym (2 objętości wody na 1 objętość octu). Następnie dodać kości cielęce, żeby uzyskać uzyskać dobrą żelatynę.
  • Przykryć kamionkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 3 godziny.
  • Podawać na zimno z sosem myśliwskim.
  • Sos myśliwski: 3 łyżki octu połączyć z 2 stołowymi łyżkami wody, dodać 2 posiekane szalotki i gotować pod przykryciem mniej więcej przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i odparowywać przez 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i dodać 1 roztrzepane żółtko oraz 2 łyżki stołowe białego serka. Posolić i dodać pieprzy. Dodać gałązkę posiekanego estragonu. Podgrzać na parze stawiając jedno naczynie na drugim, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji sosu.