Potrawka mięsno-drobiowa z sosem myśliwskim
2021-03-29
średni
60 min
4
Potrawka mięsno-drobiowa ze smacznym sosem myśliwskim to idealny przepis na obiad. W daniu zostały połączone najdelikatniejsze mięsa - kurczak, cielęcina i królik. Całość dopełnia aksamitny sos z dodatkiem wonnego estragonu. Podajemy sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- Kurczak cały
- 200 g cielęciny
- 0,5 kg mięsa z królika
- 100 g szynka
- 0,5 kg kości cielęcych
- Tymianek
- Owoce żurawiny
- Sól
- Pieprz czarny
- 5 łyżek octu winnego
- 3 łyżki octu
- 2 cebule szalotki
- 1 żółtko
- 2 łyżki odtłuszczonego serka homogenizowanego
- Gałązka estragonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso (szynkę, kurczaka, królika i cielęcinę) pokroić na kawałki. Wymieszać i włożyć do kamionki. Lekko posolić, dodać pieprz, tymianek, listek laurowy i kilka owoców żurawiny.
- Wymieszać i zalać wszystko mieszanką wody z octem winnym (2 objętości wody na 1 objętość octu). Następnie dodać kości cielęce, żeby uzyskać uzyskać dobrą żelatynę.
- Przykryć kamionkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 3 godziny.
- Podawać na zimno z sosem myśliwskim.
- Sos myśliwski: 3 łyżki octu połączyć z 2 stołowymi łyżkami wody, dodać 2 posiekane szalotki i gotować pod przykryciem mniej więcej przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i odparowywać przez 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i dodać 1 roztrzepane żółtko oraz 2 łyżki stołowe białego serka. Posolić i dodać pieprzy. Dodać gałązkę posiekanego estragonu. Podgrzać na parze stawiając jedno naczynie na drugim, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji sosu.