Polędwiczki z kurczaka w maślanym sosie czosnkowym w 15 minut na obiad, szybko i smacznie

Polędwiczki z kurczaka w maślanym sosie czosnkowym w 15 minut na obiad, szybko i smacznie
Autor: Shutterstock.com Surowe polędwiczki z kurczaka gotowe do przyrządzenia w maślanym sosie czosnkowym
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Polędwiczki z kurczaka są tanie. I to już mnie przekonuje do użycia ich w kuchni. Odpowiednio przyrządzone są miękkie i soczyste. Smażą się krótko. Idealne na obiad. Szybko i smacznie. Wypróbuj nasz przepis na polędwiczki z kurczaka w maślanym sosie czosnkowym, a Twoi bliscy będą oblizywać palce po łokcie! Więcej o polędwiczkach pod przepisem!

Co to są polędwiczki z kurczaka?

Polędwiczki z kurczaka czasem nazywane są filetami z kurczaka lub filecikami z piersi kurczaka. Wiele osób uważa, że ​​polędwiczki z kurczaka to po prostu cienkie paski piersi kurczaka. Ale polędwiczka z kurczaka to mały mięsień znajdujący się pod spodem dużego mięśnia piersiowego. Ponieważ kury są nielotami i rzadko używają skrzydeł. Czasem trochę podlecą. Ten mięsień jest mało używany. To najdelikatniejsza część piersi z kurczaka, mimo że jest tak mała. Każdy kurczak ma 2 takie polędwiczki, są wilgotne i delikatne po odpowiednim przyrządzeniu. W supermarketach na tackach można znaleźć polędwiczki z kurczaka sprzedawane oddzielnie od piersi z kurczaka, więc można kupić tacę z 10–20 kawałkami kurczaka do grillowania, smażenia lub pieczenia. 

Jeśli tak jak ja, wolisz domowe jedzenie, następnym razem, gdy pójdziesz na zakupy, weź tacę z polędwiczkami z kurczakami i przygotuj ten przepis!

Najważniejsze wskazówki

Nie rumień nadmiernie czosnku. Czosnek smaży się bardzo szybko (około 30-60 sekund), a spalony czosnek okropnie smakuje goryczą, więc miej go na oku podczas gotowania.

Nie przesmaż polędwiczek z kurczaka. Smażą się szybko, a jeśli są przesmażone, mogą stać się żylaste, suche i twarde.

Aby stworzyć aromatyczny sos, należy zdeglasować patelnię odrobiną wody, ponieważ w przyrumienionych drobinkach jest cały smak.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 450-500 g polędwiczek z kurczaka
  • 2 łyżeczki papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku posiekane drobno lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawowych, gotowa mieszanka
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki - do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Druga łyżkę masła zachowaj na później. Będzie nam zaraz potrzebna.
  • Dodaj polędwiczki z kurczaka. Dopraw je na patelni papryką, solą i pieprzem.
  • Smaż przez 3 minuty z każdej strony. Gdy przewracasz polędwiczki, dopraw każdą stronę odrobiną papryki, soli i pieprzu.
  • Zsuń polędwiczki na brzeg patelni. Po środku (to najcieplejsze miejsce) rozpuść pozostałe masło i dodaj czosnek. Smaż przez 30 sekund lub do momentu, gdy czosnek zacznie apetycznie pachnieć. Wystarczy!
  • Dopraw włoskimi ziołami wymieszaj i smaż jeszcze 1 minutę.
  • Dodaj 2 łyżki wody na patelnię, aby ją zdeglasować. Za pomocą łopatki zeskrob wszelkie przyrumienione kawałeczki przylegające do dna patelni (tam jest cały dobry smak).
  • Udekoruj posiekaną świeżą natką pietruszki i i podawaj na ciepło z czym chcesz.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej