Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym ze szpeclami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym podane ze szpeclami (spätzle) - niemieckimi kluskami kładzionymi - to pyszne danie obiadowe. Przygotowanie polędwiczek w sosie pieczarkowym jest proste. Wystarczą trzy składniki, aby cieszyć się delikatnym smakiem polędwiczek skąpanych w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Niemieckie kluski kładzione można wykonać samemu lub kupić gotowe.
Polecamy także przepis na Najlepsze polędwiczki wieprzowe - rady Agaty Wojdy oraz Polędwiczki w sosie musztardowym według Ewy Wachowicz
SKŁADNIKI
- 600 g polędwiczek wieprzowych
- 500 g pieczarek
- 200 g śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włączyć piekarnik na termoobieg i ustawić temperaturę 200°C.
- Polędwiczki umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, kłaść na rozgrzaną oliwę na patelni. Krótko obsmażyć (ok. 3 minuty).
- Polędwiczkę wyjąć, a do wytworzonego sosu na patelni dodać pokrojone w talarki pieczarki, posolić i dusić 10 minut.
- Polędwiczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok niej ułożyć pieczarki. Całość zalać śmietanką. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku pół godziny w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć do 120° i zostawić na 2 godziny.
- Po tym czasie naczynie wyjąć i pokroić mięso na plastry grubości 1,5 cm. Polędwiczki podawać ze szpeclami polane sosem śmietanowo-pieczarkowym.