Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym ze szpeclami

2021-03-29
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym ze szpeclami
Autor: thinkstockphotos.com Polędwiczki wieprzowe to pyszne mięso, które smakuje każdemu. 
łatwy
30 min
4

Polędwiczki wieprzowe  w sosie pieczarkowym  podane ze szpeclami (spätzle) - niemieckimi kluskami kładzionymi - to pyszne danie obiadowe. Przygotowanie polędwiczek w sosie pieczarkowym jest proste. Wystarczą trzy składniki, aby cieszyć się delikatnym smakiem polędwiczek skąpanych w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Niemieckie kluski kładzione można wykonać samemu lub kupić gotowe. 

Polecamy także przepis na Najlepsze polędwiczki wieprzowe - rady Agaty Wojdy  oraz Polędwiczki w sosie musztardowym według Ewy Wachowicz

SKŁADNIKI

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 500 g pieczarek
  • 200 g śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włączyć piekarnik na termoobieg i ustawić temperaturę 200°C.
  • Polędwiczki umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, kłaść na rozgrzaną oliwę na patelni. Krótko obsmażyć (ok. 3 minuty).
  • Polędwiczkę wyjąć, a do wytworzonego sosu na patelni dodać pokrojone w talarki pieczarki, posolić i dusić 10 minut.
  • Polędwiczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok niej ułożyć pieczarki. Całość zalać śmietanką. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku pół godziny w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć do 120° i zostawić na 2 godziny.
  • Po tym czasie naczynie wyjąć i pokroić mięso na plastry grubości 1,5 cm. Polędwiczki podawać ze szpeclami polane sosem śmietanowo-pieczarkowym.