Polędwiczki wieprzowe w boczku - eleganckie danie w pół godziny!

Polędwiczki wieprzowe w boczku - eleganckie danie w pół godziny!
Autor: Shutterstock Grube plastry polędwicy wieprzowej, owinięte surowym wędzonym boczkiem, smakują wyśmienicie po upieczeniu
łatwy
30 min
4

Wykwintne polędwiczki w boczku zrobisz w kilka minut, upieczesz, zgrillujesz lub usmażysz w kilkanaście. To dwie podstawowe zalety przepisu - pyszne danie bez wysiłku i szybko. Kolejne zalety to naprawdę kuszący wygląd tej potrawy i jej umiarkowany koszt.

SKŁADNIKI

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 8-10 dużych plastrów węszonego surowego boczku (cienkich)
  • 4 łyżki dżemu z borówki lub żurawiny
  • 4  łyżki ostrego keczupu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwicę pokroić na 8-10 plastrów - grubych i mniej więcej jednakowych.
  • Dżem z borówek lub żurawin wymieszać z keczupem.
  • Każdy plaster mięsa posypać ostrożnie solą i świeżo zmielonym pieprzem a następnie owinąć boczkiem. Można wykałaczką umocować boczek na mięsie
  • Tak przygotowanie roladki posmarować z zewnątrz sosem borówkowo-keczupowym. Następnie wstawić mięso na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Podawać z surówkami i ziemniakami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej