Polędwiczki wieprzowe w boczku - eleganckie danie w pół godziny!
2021-09-19
łatwy
30 min
4
Wykwintne polędwiczki w boczku zrobisz w kilka minut, upieczesz, zgrillujesz lub usmażysz w kilkanaście. To dwie podstawowe zalety przepisu - pyszne danie bez wysiłku i szybko. Kolejne zalety to naprawdę kuszący wygląd tej potrawy i jej umiarkowany koszt.
SKŁADNIKI
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 8-10 dużych plastrów węszonego surowego boczku (cienkich)
- 4 łyżki dżemu z borówki lub żurawiny
- 4 łyżki ostrego keczupu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwicę pokroić na 8-10 plastrów - grubych i mniej więcej jednakowych.
- Dżem z borówek lub żurawin wymieszać z keczupem.
- Każdy plaster mięsa posypać ostrożnie solą i świeżo zmielonym pieprzem a następnie owinąć boczkiem. Można wykałaczką umocować boczek na mięsie
- Tak przygotowanie roladki posmarować z zewnątrz sosem borówkowo-keczupowym. Następnie wstawić mięso na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Podawać z surówkami i ziemniakami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne