Polędwiczki wieprzowe duszone z bambusem i grzybami mun
2021-03-29
średni
35 min
4
Polędwiczki wieprzowe duszone z bambusem i grzybami mun to alternatywa dla tradycyjnie podawanych polędwiczek. Pyszne i aromatyczne, doskonale smakują z ryżem lub makaronem sojowym.
SKŁADNIKI
- jedna polędwiczka wieprzowa
- 50 g grzybów mun
- ½ puszki pędów bambusa
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2-3 plastry ananasa
- ½ opakowania kiełków fasoli
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka skrobi
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- przyprawa do potraw kuchni chińskiej
- pieprz czarny mielony, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczkę pokrój w plastry, oprósz przyprawą do dań kuchni chińskiej, obsmaż w rondlu.
- Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, paski papryki, pędy bambusa i fasoli, kawałki ananasa, obgotowane grzyby mun.
- Wlej sos sojowy, olej sezamowy, dodaj ponownie łyżkę przyprawy do dań kuchni chińskiej, podlej wodą i duś kilkanaście minut.
- Pod koniec lekko zagęść skrobią, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.