Polędwica z jelenia z grilla: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Mięso z jelenia jest zdrowe i bardzo smaczne, a szczególnie szlachetnym kawałkiem jest polędwica. Warto ja przygotować tak, by jak najbardziej zachować jej smak - dobry do tego jest grill.
SKŁADNIKI
- 1 kg polędwicy z jelenia
- gałązka rozmarynu
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka jagód jałowca
- oliwa
- sól morska gruboziarnista
- pieprz młotkowany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyj, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w plastry grubości ok. 2 cm.
- Czosnek posiekaj, wrzuć do moździerza, dodaj listki rozmarynu, jałowiec oraz oliwę i utrzyj.
- Tak przygotowaną bejcą natrzyj mięso.
- Rozgrzej patelnię grillową i smaż mięso po 2, 3 plastry jednocześnie.
- Zalecam smażyć je dość krótko – ok. 2 minut z każdej strony, aby polędwica pozostała krucha i soczysta.
- Podawaj ją z pieczonymi ziemniakami i rydzami (mogą być mrożone) smażonymi na maśle.