Polędwica wieprzowa w sosie porzeczkowym - łatwy przepis na wykwintne danie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Czarna porzeczka to niezwykły owoc, który można wykorzystać nie tylko do przygotowania pysznych ciast, ale również do dań mięsnych. Sprawdź, jak zrobić polędwiczki z sosem porzeczkowym i zaskocz wszystkich wykwintnym, sezonowym daniem.
Domowy keczup z czarnej porzeczki
Pierogi z porzeczkami
Udka z kurczaka w sosie z czerwonych porzeczek
SKŁADNIKI
- 40 dag polędwiczki wieprzowej
- 1/2 kg porzeczek
- 2 jabłka
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki octu winnego
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka estragonu
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj marynatę z oleju, octu, rozmarynu, estragonu, pieprzu i soli.
- Mięso pokrój na 4 części i włóż do marynaty na 3 godziny.
- Polędwiczki po 3 godzinach wyjmij z marynaty i usmaż z obu stron na złoty kolor. Następnie zdejmij mięso z patelni, połóż na talerzyku i przykryj.
- Na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso włóż pokrojone w ósemki jabłka i pozbawione szypułek porzeczki. Dopraw je pieprzem i duś pod przykryciem przez 10 minut.
- Nałóż mięso na talerzy i polej powstałym sosem.