Podwójnie chrupiące kotlety schabowe w sosie miodowo-czosnkowym. Pyszne schabowe inaczej

chrupiące schabowe
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pyszny i aromatyczny schab w miodowo-czosnkowym sosie to danie, które pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Z wierzchu mięso jest chrupiące, a w środku delikatne i soczyste. Uzupełnieniem dania jest sos miodowy z dodatkiem czosnku. Kotlety schabowe przyrządzone według tego przepisu są pyszne, a sos bardzo aromatyczny. To szybki przepis na obiad, więc można je robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia.

Jak zrobić kotlety schabowe w sosie miodowo-czosnkowym?

Pierwszym krokiem jest wymieszanie mąki z przyprawami, w której obtacza się schab. Następnie kotlety zanurza się w roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Tak przygotowane mięso smaży się na patelni około 5 minut z każdej strony. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie aromatycznego sosu. W rondelku na oliwie smaży się czosnek, wlewa sos sojowy i miód. Po kilku minutach sos jest gotowy i można zasiąść do pysznego obiadu.

Przepis na podwójnie chrupiące kotlety schabowe w sosie miodowo-czosnkowym

  • To łatwy i szybki przepis na pyszny obiad.
  • Schab w tej wersji można robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Czas przygotowania to tylko pół godziny.
  • Mięsa nie trzeba marynować. Wystarczy obtoczyć je w mące wymieszanej z przyprawami.
  • Kotletów nie trzeba rozbijać.
  • Na liście składników znalazły się produkty, które są w sklepach przez cały rok. Większość składników to przyprawy.
  • Do sosu można dodać nieco ostrej musztardy, która podkręci smak dania.
  • Miód można zastąpić syropem klonowym.

Z czym podawać podwójnie chrupiące kotlety schabowe w sosie miodowo-czosnkowym?

Schab w tej odsłonie pysznie smakuje z makaronem, który świetnie łączy się z miodowo-czosnkowym sosem. Mogą to być szerokie wstążki, spaghetti czy penne. Kotlety schabowe można też podać w tradycyjnym stylu, czyli z gotowanymi ziemniakami i soczystą surówką. Sprawdzą się również frytki, ryż lub drobna kasza.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

  • sos:
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, tymiankiem, papryką i pieprz cayenne.
  • Jajka wbić do miseczki i wlać wodę. Roztrzepać widelcem.
  • Kotlety schabowe doprawić solą i pieprzem z obu stron. Obtaczać je w mące z przyprawami, strząsając jej nadmiar. Następnie zanurzać je w jajku z wodą i ponownie obtoczyć w mące z przyprawami.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć schab na średnim ogniu z obu stron po około 5 minut, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Usmażone kotlety przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć drugim talerzem, aby nie ostygły.
  • W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek 1 minutę. Wlać sos sojowy i miód. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 8 minut, często mieszając. Zestawić z ognia na kilka minut.
  • Schab przełożyć na półmisek lub talerze i polać sosem. Podawać z makaronem lub ryżem.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
więcej