Podwójnie chrupiące kotlety schabowe w sosie miodowo-czosnkowym. Pyszne schabowe inaczej
Pyszny i aromatyczny schab w miodowo-czosnkowym sosie to danie, które pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Z wierzchu mięso jest chrupiące, a w środku delikatne i soczyste. Uzupełnieniem dania jest sos miodowy z dodatkiem czosnku. Kotlety schabowe przyrządzone według tego przepisu są pyszne, a sos bardzo aromatyczny. To szybki przepis na obiad, więc można je robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
Jak zrobić kotlety schabowe w sosie miodowo-czosnkowym?
Pierwszym krokiem jest wymieszanie mąki z przyprawami, w której obtacza się schab. Następnie kotlety zanurza się w roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Tak przygotowane mięso smaży się na patelni około 5 minut z każdej strony. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie aromatycznego sosu. W rondelku na oliwie smaży się czosnek, wlewa sos sojowy i miód. Po kilku minutach sos jest gotowy i można zasiąść do pysznego obiadu.
Przepis na podwójnie chrupiące kotlety schabowe w sosie miodowo-czosnkowym
- To łatwy i szybki przepis na pyszny obiad.
- Schab w tej wersji można robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Czas przygotowania to tylko pół godziny.
- Mięsa nie trzeba marynować. Wystarczy obtoczyć je w mące wymieszanej z przyprawami.
- Kotletów nie trzeba rozbijać.
- Na liście składników znalazły się produkty, które są w sklepach przez cały rok. Większość składników to przyprawy.
- Do sosu można dodać nieco ostrej musztardy, która podkręci smak dania.
- Miód można zastąpić syropem klonowym.
Z czym podawać podwójnie chrupiące kotlety schabowe w sosie miodowo-czosnkowym?
Schab w tej odsłonie pysznie smakuje z makaronem, który świetnie łączy się z miodowo-czosnkowym sosem. Mogą to być szerokie wstążki, spaghetti czy penne. Kotlety schabowe można też podać w tradycyjnym stylu, czyli z gotowanymi ziemniakami i soczystą surówką. Sprawdzą się również frytki, ryż lub drobna kasza.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól, pieprz
- olej do smażenia
sos:- 1/2 szklanki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, tymiankiem, papryką i pieprz cayenne.
- Jajka wbić do miseczki i wlać wodę. Roztrzepać widelcem.
- Kotlety schabowe doprawić solą i pieprzem z obu stron. Obtaczać je w mące z przyprawami, strząsając jej nadmiar. Następnie zanurzać je w jajku z wodą i ponownie obtoczyć w mące z przyprawami.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć schab na średnim ogniu z obu stron po około 5 minut, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Usmażone kotlety przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć drugim talerzem, aby nie ostygły.
- W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek 1 minutę. Wlać sos sojowy i miód. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 8 minut, często mieszając. Zestawić z ognia na kilka minut.
- Schab przełożyć na półmisek lub talerze i polać sosem. Podawać z makaronem lub ryżem.