Pljeskavica. Bałkański wołowy burger o ostrym charakterze

pljeskavica bałkański wołowy burger
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Macie ochotę na oryginalnego burgera z wołowiny? Polecamy przepis na pljeskavicę, czyli bałkańską wersję tego popularnego dania. Kotlety smakują wybornie, a w ich środku kryją się różne pyszności. Oto łatwy przepis na bałkański specjał, czyli pljeskavicę.

Co to jest pljeskavica?

Pljeskavica, nazywana także pleskawicą, to kotlet z mielonego mięsa, który smaży się na grillu. Nazwa tej tradycyjnej bałkańskiej potrawy pochodzi od słowa pljeskati. W wolnym tłumaczeniu oznacza klaskać, plaskać, klepać. Według oryginalnych przepisów bałkańskiego burgera przyrządza się z przynajmniej dwóch rodzajów mięs – jagnięciny lub baraniny, wołowiny, cielęciny oraz wieprzowiny. Prawdopodobnie danie pochodzi z czasów imperium osmańskiego.

Cechą charakterystyczną burgera z Bałkanów jest to, że doprawione solą i pieprzem mięso dojrzewa od dwóch do trzech dni. Pljeskavica nie jest jedynie wołowym kotletem. W burgerze ukryte są inne składniki, które doskonale łączą się z mięsem i podkreślają jego smak. Do zmielonej wołowiny dodaje się boczek, wędzony żółty ser, posiekaną cebulę oraz marynowane ostre papryczki.

Przepis na pljeskavicę

  • To łatwy i sprawdzony przepis na pyszny kotlet z mielonej wołowiny.
  • Przyrządzenie dania wymaga czasu. Mięso powinno dojrzewać nawet trzy dni, zanim zrobi się z niego burgery.
  • Na liście składników znajduje się kilka produktów, które są do kupienia w małych i dużych sklepach i na bazarkach.
  • Pljeskavicę można zrobić z dwóch rodzajów mięs, na przykład 300 g mielonej wołowiny i 200 g mielonej karkówki.
  • Smak mielonej wołowiny podkręcą przyprawy. Znawcy kuchni bałkańskiej polecają mieszankę przypraw do ćevapčići i pljeskavicy, która składa się z majeranku, czosnku, papryki, kminku, pietruszki, pieprzu i soli.
  • Popularna jest także wersja nadziewana burgera. Punjena pljeskavica wygląda inaczej, ale smakuje tak samo pysznie. Z mięsa formuje się płaskie kotlety, na połowie układa się posiekane składniki, a następnie składa w dużego pieroga. Danie smaży się na patelni lub grilluje.

Z czym serwować pljeskavicę?

Bałkański burger pysznie smakuje podany z dodatkami. Kotlety po bałkańsku serwuje się ze świeżą cebulą, ajwarem, ogórkami i marynowaną papryka. Można podać do nich frytki lub pieczone ziemniaki. Sprawdzi się także fasola w sosie pomidorowym. Kotlety można podać w bułce w formie domowego fast foodu. W tej wersji warto pamiętać o różnych dodatkach, które urozmaicą danie jak sałata, pomidory, ogórki, cebula czy marynowana papryka.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g wędzonego żółtego sera
  • 4 marynowane ostre papryczki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki wody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

  • do podania:
  • ajwar, cebula, marynowane ostre papryczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę przełożyć do miski, wlać wodę i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać, przykryć miskę i wstawić do lodówki na 2 lub 3 dni. Codziennie wymieszać mięso.
  • Boczek i wędzony żółty ser pokroić w bardzo małą kostkę. Cebulę i papryczki bardzo drobno posiekać.
  • Do mięsa dodać boczek, wędzony ser, cebulę i papryczki. Dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki, spłaszczyć je i uformować równe kotlety.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso z obu stron, aż będzie rumiane. Usmażone burgery przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać od razu z ajwarem, cebulą i marynowanymi ostrymi papryczkami.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej