Pljeskavica. Bałkański wołowy burger o ostrym charakterze
Macie ochotę na oryginalnego burgera z wołowiny? Polecamy przepis na pljeskavicę, czyli bałkańską wersję tego popularnego dania. Kotlety smakują wybornie, a w ich środku kryją się różne pyszności. Oto łatwy przepis na bałkański specjał, czyli pljeskavicę.
Co to jest pljeskavica?
Pljeskavica, nazywana także pleskawicą, to kotlet z mielonego mięsa, który smaży się na grillu. Nazwa tej tradycyjnej bałkańskiej potrawy pochodzi od słowa pljeskati. W wolnym tłumaczeniu oznacza klaskać, plaskać, klepać. Według oryginalnych przepisów bałkańskiego burgera przyrządza się z przynajmniej dwóch rodzajów mięs – jagnięciny lub baraniny, wołowiny, cielęciny oraz wieprzowiny. Prawdopodobnie danie pochodzi z czasów imperium osmańskiego.
Cechą charakterystyczną burgera z Bałkanów jest to, że doprawione solą i pieprzem mięso dojrzewa od dwóch do trzech dni. Pljeskavica nie jest jedynie wołowym kotletem. W burgerze ukryte są inne składniki, które doskonale łączą się z mięsem i podkreślają jego smak. Do zmielonej wołowiny dodaje się boczek, wędzony żółty ser, posiekaną cebulę oraz marynowane ostre papryczki.
Przepis na pljeskavicę
- To łatwy i sprawdzony przepis na pyszny kotlet z mielonej wołowiny.
- Przyrządzenie dania wymaga czasu. Mięso powinno dojrzewać nawet trzy dni, zanim zrobi się z niego burgery.
- Na liście składników znajduje się kilka produktów, które są do kupienia w małych i dużych sklepach i na bazarkach.
- Pljeskavicę można zrobić z dwóch rodzajów mięs, na przykład 300 g mielonej wołowiny i 200 g mielonej karkówki.
- Smak mielonej wołowiny podkręcą przyprawy. Znawcy kuchni bałkańskiej polecają mieszankę przypraw do ćevapčići i pljeskavicy, która składa się z majeranku, czosnku, papryki, kminku, pietruszki, pieprzu i soli.
- Popularna jest także wersja nadziewana burgera. Punjena pljeskavica wygląda inaczej, ale smakuje tak samo pysznie. Z mięsa formuje się płaskie kotlety, na połowie układa się posiekane składniki, a następnie składa w dużego pieroga. Danie smaży się na patelni lub grilluje.
Z czym serwować pljeskavicę?
Bałkański burger pysznie smakuje podany z dodatkami. Kotlety po bałkańsku serwuje się ze świeżą cebulą, ajwarem, ogórkami i marynowaną papryka. Można podać do nich frytki lub pieczone ziemniaki. Sprawdzi się także fasola w sosie pomidorowym. Kotlety można podać w bułce w formie domowego fast foodu. W tej wersji warto pamiętać o różnych dodatkach, które urozmaicą danie jak sałata, pomidory, ogórki, cebula czy marynowana papryka.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g wędzonego żółtego sera
- 4 marynowane ostre papryczki
- 1 cebula
- 2 łyżki wody
- sól, pieprz
- olej do smażenia
do podania:- ajwar, cebula, marynowane ostre papryczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę przełożyć do miski, wlać wodę i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać, przykryć miskę i wstawić do lodówki na 2 lub 3 dni. Codziennie wymieszać mięso.
- Boczek i wędzony żółty ser pokroić w bardzo małą kostkę. Cebulę i papryczki bardzo drobno posiekać.
- Do mięsa dodać boczek, wędzony ser, cebulę i papryczki. Dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki, spłaszczyć je i uformować równe kotlety.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso z obu stron, aż będzie rumiane. Usmażone burgery przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać od razu z ajwarem, cebulą i marynowanymi ostrymi papryczkami.