Pilaw z królika i trzech kasz

2021-03-29
Pilaw z królika i trzech kasz
Autor: Dorota Kalita-Typa Pilaw można przygotowywać nie tylko z ryżu, ale też z kaszy i komosy ryżowej
łatwy
0 min
4

Pilaw jest bardzo sycącą potrawą, dostarcza mnóstwa składników odżywczych i co ciekawe, mogą go jeść również alergicy - szczególnie gdy przyrządzony jest ze zdrowego mięsa królika. Zobaczcie, jak go przyrządzić.

Mięso z królika wskazane jest w karmieniu dzieci z alergią pokarmową. To chude i smaczne mięso świetnie sprawdza się również w daniach jednogarnkowych dla całej rodziny.

SKŁADNIKI

  • 500 g combra z królika
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 0,5 szklanki młodego groszku
  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
  • 0,5 szklanki kaszy gryczanej palonej
  • 0,25 szklanki czerwonej komosy ryżowej (quinoa)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżka Vegety Natur lub innej mieszanki suszonych ziół i warzyw bez dodatku wzmacniaczy smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokrój w półksiężyce i podsmaż na 4 łyżkach oleju na złoty kolor, a następnie przerzuć do garnka o grubym dnie, pozostawiając jak najwięcej oleju na patelni.
  • Mięso z królika pokrój w kostkę lub w paski, zrumień na pozostałym oleju, wrzuć do cebuli i wymieszaj.
  • Marchewki obierz i pokrój w talarki, groszek wypłucz i wymieszaj z marchewką.
  • Na warstwie mięsa wyłóż marchewkę z groszkiem. Na marchewkę wyłóż wypłukany ryż.
  • Kolejną warstwą będzie wypłukana kasza gryczana. Na wierzch wyłóż przepłukaną na sicie komosę.
  • Zalej wszystko wodą do wysokości zawartości garnka i gotuj pod przykryciem około 20 minut, dolewając w połowie gotowania pół szklanki wody.
  • Pilaw możesz podawać na ciepło, mieszając warstwy lub zachowując warstwową strukturę, wyglądającą jak tort.