Pilaw z królika i trzech kasz
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Pilaw jest bardzo sycącą potrawą, dostarcza mnóstwa składników odżywczych i co ciekawe, mogą go jeść również alergicy - szczególnie gdy przyrządzony jest ze zdrowego mięsa królika. Zobaczcie, jak go przyrządzić.
Mięso z królika wskazane jest w karmieniu dzieci z alergią pokarmową. To chude i smaczne mięso świetnie sprawdza się również w daniach jednogarnkowych dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
- 500 g combra z królika
- 4 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 0,5 szklanki młodego groszku
- 1 szklanka długoziarnistego ryżu
- 0,5 szklanki kaszy gryczanej palonej
- 0,25 szklanki czerwonej komosy ryżowej (quinoa)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżka Vegety Natur lub innej mieszanki suszonych ziół i warzyw bez dodatku wzmacniaczy smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokrój w półksiężyce i podsmaż na 4 łyżkach oleju na złoty kolor, a następnie przerzuć do garnka o grubym dnie, pozostawiając jak najwięcej oleju na patelni.
- Mięso z królika pokrój w kostkę lub w paski, zrumień na pozostałym oleju, wrzuć do cebuli i wymieszaj.
- Marchewki obierz i pokrój w talarki, groszek wypłucz i wymieszaj z marchewką.
- Na warstwie mięsa wyłóż marchewkę z groszkiem. Na marchewkę wyłóż wypłukany ryż.
- Kolejną warstwą będzie wypłukana kasza gryczana. Na wierzch wyłóż przepłukaną na sicie komosę.
- Zalej wszystko wodą do wysokości zawartości garnka i gotuj pod przykryciem około 20 minut, dolewając w połowie gotowania pół szklanki wody.
- Pilaw możesz podawać na ciepło, mieszając warstwy lub zachowując warstwową strukturę, wyglądającą jak tort.