Pikantny kalafior duszony z mielonym mięsem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pikantny kalafior duszony z mielonym mięsem to jedno z tych sprytnych dań, które możesz zrobić z mięsa mielonego używając jedynie patelni. Wbrew pozorom danie robi się bardzo szybko. Wystarczy zacząć od zagotowania w czajniku wody, która będzie potrzebna do podgotowania kalafiora. Potem wszystko dzieje się już bardzo szybko. Pikantny smak uzyskasz dawkując ostrą paprykę. To proste i pyszne danie w stylu curry pokocha cała twoja rodzina.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki tłustej śmietany lub mała puszka pełnotłustego mleczka kokosowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody przez 10-12 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na maśle, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj mielone mięso i smaż do zrumienienia.
- Dopraw przyprawą curry i ostrą papryką. Smaż jeszcze 5 minut.
- Dodaj śmietanę lub mleczko kokosowego, zagotuj.
- Podawaj z ryżem.