Pikantne skrzydełka z piekarnika - doskonałe z ryżem albo frytkami
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Pikantne skrzydełka z piekarnika to danie, które praktycznie przyrządza się samo. Trzeba je tylko wcześniej zamarynować, najlepiej przez całą noc w lodówce. Następnego dnia tylko wrzucamy je do piekarnika, gotujemy ryż i gotowe.
Zobacz też przepis na skrzydełka z colą:
SKŁADNIKI
- 10 skrzydełek z kurczaka
- 1 cytryna lub limonka
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki lub ostrej pasty paprykowej
- 2 łyżki dobrego ketchupu (lub koncentratu pomidorowego)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. oleju
- sól
- pieprz
- gałązka świeżego rozmarynu lub tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zrób marynatę: wymieszaj olej z sokiem z limonki i skórką otartą z limonki, musztardą, papryką wędzoną i ostrą, ketchupem, zgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
- Skrzydełka zalej marynatą dobrze wymieszaj, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do lodówki pod przykryciem najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij z lodówki, rozgrzej piekarnik do temp. 180-190 stopni, piecz aż skrzydełka posypane listkami rozmarynu lub tymianku aż staną się przypieczone i ale nie przypalone (ok. 18-22 min. - w zależności od wielkości skrzydełek). Jeżeli będą nadmiernie wysychać - skrop sokiem z limonki i odrobiną wody.
- Podawaj z ryżem lub frytkami i dipem czosnkowym lub ketchupem.