Wątróbka drobiowa duszona z bekonem na ostro
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wątróbka drobiowa duszona z bekonem jest pikantna i pełna smaku. Łatwa w przygotowaniu duszona wątróbka doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami lub kluskami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 250 g boczku lub bekonu, pokrojone w słupki
- 1 łyżeczka tymianku
- 500 g wątróbki drobiowej
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu mielonego
- 80 ml białego wina wytrawnego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż cebule będzie miękka i szklista. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
- Dodać boczek i tymianek, zamieszać i smażyć do zrumienienia.
- Zwiększyć ogień, dodać pokrojoną wątróbkę i wszystkie przyprawy. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez około 3 minuty. Nie przesmażyć wątróbki, aby zachowała wewnątrz różowy kolor.
- Na patelnię przełożyć cebulę, wlać białe wino i pietruszkę. Wymieszać i dusić 1 minutę.
- Podawać od razu.