Piersi z kaczki z jeżynowym sosem: przepis z TOP CHEF

tPiersi z kaczki z jeżynowym sosem: przepis z TOP CHEF
Autor: thinkstockphotos.com Do piersi z kaczki pasują nie tylko gruszki i jabłka - ale też wytrawne, aromatyczne jeżyny
trudny
60 min
4

Piersi kaczki w sosie z jeżyn z anyżowo-cynamonowymi ziemniakami to przepis zrealizowany w jednym z odcinków programu Top Chef. Zobacz jak przygotować to ciekawe danie.

SKŁADNIKI

  • 3 piersi z kaczki
  • 4 liście z czerwonej kapusty
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki cukru
  • laska cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 5 dag masła
  • 10 ziemniaków
  • 10 dag jeżyn
  • 150 ml czerwonego, wytrawnego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kaczki czyścimy, a skórę nacinamy ukośnie tak, żeby nie naruszyć mięsa.
  • Następnie kładziemy piersi z kaczki  na zimnej patelni i powoli wytapiamy tłuszcz spod skóry, tak żeby jej nie spalić.
  • Schładzamy piersi przez przewrócenie ich na drugą stronę.
  • Po 20 sekundach powtarzamy proces wytapiania tłuszczu.
  • Robimy to tak długo aż skóra będzie chrupka.
  • Na koniec smażenia odwracamy pierś mięsem do dołu na 10 sek.
  • Następnie kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 8 minut.
  • Po wyjęciu mięsa czekamy chwilę, a następnie kroimy piersi w plastry.
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w słonej wodzie, do której dodajemy anyż i laskę cynamonu.
  • Z kapusty wykrawamy koła i gotujemy je aż będą miękkie.
  • Pod koniec dolewamy ocet jabłkowy i dodajemy łyżkę cukru.
  • Jeżyny obsypujemy pozostałą ilością cukru i wolno podgrzewamy na patelni.
  • Do tego dodajemy cynamon i wino.
  • Jeżyny nie powinny się rozpaść. Na końcu do sosu dodajemy zimne masło.
  • Podajemy pokrojone piersi z kaczki na kołach z kapusty i polewamy je sosem z jeżyn.