Piersi z kaczki z jeżynowym sosem: przepis z TOP CHEF
2021-03-29
trudny
60 min
4
Piersi kaczki w sosie z jeżyn z anyżowo-cynamonowymi ziemniakami to przepis zrealizowany w jednym z odcinków programu Top Chef. Zobacz jak przygotować to ciekawe danie.
SKŁADNIKI
- 3 piersi z kaczki
- 4 liście z czerwonej kapusty
- 4 gwiazdki anyżu
- 2 łyżki cukru
- laska cynamonu
- pół łyżeczki zmielonego cynamonu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 5 dag masła
- 10 ziemniaków
- 10 dag jeżyn
- 150 ml czerwonego, wytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kaczki czyścimy, a skórę nacinamy ukośnie tak, żeby nie naruszyć mięsa.
- Następnie kładziemy piersi z kaczki na zimnej patelni i powoli wytapiamy tłuszcz spod skóry, tak żeby jej nie spalić.
- Schładzamy piersi przez przewrócenie ich na drugą stronę.
- Po 20 sekundach powtarzamy proces wytapiania tłuszczu.
- Robimy to tak długo aż skóra będzie chrupka.
- Na koniec smażenia odwracamy pierś mięsem do dołu na 10 sek.
- Następnie kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 8 minut.
- Po wyjęciu mięsa czekamy chwilę, a następnie kroimy piersi w plastry.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w słonej wodzie, do której dodajemy anyż i laskę cynamonu.
- Z kapusty wykrawamy koła i gotujemy je aż będą miękkie.
- Pod koniec dolewamy ocet jabłkowy i dodajemy łyżkę cukru.
- Jeżyny obsypujemy pozostałą ilością cukru i wolno podgrzewamy na patelni.
- Do tego dodajemy cynamon i wino.
- Jeżyny nie powinny się rozpaść. Na końcu do sosu dodajemy zimne masło.
- Podajemy pokrojone piersi z kaczki na kołach z kapusty i polewamy je sosem z jeżyn.