Pierś kurczaka z brzoskwiniami i curry: łatwy przepis na potrawkę drobiową
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pierś kurczaka z brzoskwiniami i curry to łatwy przepis na pyszną potrawkę drobiową. W zależności od upodobań można przyprawić ją mniej lub bardziej pikantnie. Słodko-kwaśny sos idealnie pasuje do łagodnego ryżu, kaszy kuskus lub bulgur.
Nadal głodni? Zobaczcie koniecznie: Piersi kurczaka na obiad - 20 pysznych dań obiadowych z drobiowego filetu
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółta papryka
- 250 g brzoskwini z puszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta startej gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki mąki pszennej lub ziemniaczanej
- olej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki śmietany lub mleko kokosowe lub zamiennika śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka pokroić w makaron lub kostkę i smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron do zrumienienia.
- Dodać drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek i paprykę pokrojoną na małe kawałki. Smażyć 3-5 minut.
- Doprawić mielonym czarnym pieprzem i solą.
- W misce wymieszać mąkę, curry, cynamon i gałkę muszkatołową. Przygotowaną mieszankę dodać do mięsa i dobrze wymieszać.
- Smażyć krótko i zalać 1,5 szklanki wody. Gulasz dusić przez 20 minut.
- Następnie dodać pokrojone brzoskwinie i ponownie gotować na wolnym ogniu przez około 2-4 minuty.
- Na koniec dodać sok z cytryny i śmietanę, wymieszać.
- Podawać z ryżem, kusksuem lub bulgurem.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca