Pierś indyka w ziołach prowansalskich - sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
120 min
4
Jak zrobić pierś indyka w ziołach prowansalskich? Podpowiadamy, że to dobrze dobrana kompozycja przypraw tworzy to danie. Wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi z indyka
- łyżka zmielonej szałwii
- łyżka zmielonego tymianku
- łyżka zmielonego rozmarynu
- łyżka majeranku
- oliwa z oliwek
- 200 ml białego wina
- 100 ml mleka
- 250-500 ml bulionu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z indyka przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy obustronnie na oliwie z oliwek.
- Posypujemy mieszanką ziół i dalej smażymy.
- Dodajemy wino i po chwili, gdy lekko wyparuje, dolewamy mleko.
- Doprowadzamy do wrzenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 90-100 minut.
- Raz na jakiś czas obracamy mięso. Wyjmujemy, gdy będzie miękkie.
- Przelewamy sos, jaki powstał podczas pieczenia do naczynia, a następnie blendujemy stopniowo dodając bulionu.
- Jeżeli chcemy, by sos był gęstszy doprowadzamy go na ogniu do wrzenia.
- Kroimy mięso na plastry i podajemy podane sosem.
- Jako dodatki pasuję ziemniaki z wody, gotowane warzywa lub surówki z sezonowych warzyw.