Pierś indyka w ziołach prowansalskich - sprawdzony przepis

2021-03-29
piers-indyka-w-ziolach-prowansalskich-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zioła prowansalskie dodają smaku delikatnemu mięsu z piersi indyka
średni
120 min
4

Jak zrobić pierś indyka w ziołach prowansalskich? Podpowiadamy, że to dobrze dobrana kompozycja przypraw tworzy to danie. Wypróbuj nasz przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi z indyka
  • łyżka zmielonej szałwii
  • łyżka zmielonego tymianku
  • łyżka zmielonego rozmarynu
  • łyżka majeranku
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml białego wina
  • 100 ml mleka
  • 250-500 ml bulionu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z indyka przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy obustronnie na oliwie z oliwek.
  • Posypujemy mieszanką ziół i dalej smażymy.
  • Dodajemy wino i po chwili, gdy lekko wyparuje, dolewamy mleko.
  • Doprowadzamy do wrzenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 90-100 minut.
  • Raz na jakiś czas obracamy mięso. Wyjmujemy, gdy będzie miękkie.
  • Przelewamy sos, jaki powstał podczas pieczenia do naczynia, a następnie blendujemy stopniowo dodając bulionu.
  • Jeżeli chcemy, by sos był gęstszy doprowadzamy go na ogniu do wrzenia.
  • Kroimy mięso na plastry i podajemy podane sosem.
  • Jako dodatki pasuję ziemniaki z wody, gotowane warzywa lub surówki z sezonowych warzyw.