Pieczony schab nadziewany, obtoczony w ziołach: oryginalny przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Aromatyczny pieczony schab nadziewany i obtoczony ziołami to niecodzienna propozycja na obiad, którą możesz wykorzystać przygotowując świąteczny poczęstunek dla gości.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu
- 20 dag tłustego twarogu
- pół opakowania suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 żółtko
- 2 szczypty suszonego tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szczypty suszonej bazylii
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg zmiksuj z pomidorami suszonymi tak, aby zostały jeszcze drobne kawałki pomidorów.
- Dodaj żółtko jaja, sól, bułkę tartą, pokrojoną drobno natkę pietruszki i rozgnieciony czosnek.
- Ostrym nożem w mięsie zrób kieszeń i nadziej mięso farszem. Mięso natrzyj suszonymi ziołami i solą.
- Obsmaż na patelni z oliwą z oliwek z obydwu stron.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj do brytfanki pół szklanki wody, dzięki temu mięso nie będzie suche po upieczeniu.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 75 minut.
5 zasad, jak upiec mięso