Pieczony schab nadziewany, obtoczony w ziołach: oryginalny przepis

2021-03-29
A. Fołtyn
Pieczony schab nadziewany, obtoczony w ziołach: oryginalny przepis
Autor: Shutterstock Schab nadziewany warto przed pieczeniem zasznurować, by nadać mu ładny kształt i by nadzienie pozostało w środku
łatwy
35 min
4

Aromatyczny pieczony schab nadziewany i obtoczony ziołami to niecodzienna propozycja na obiad, którą możesz wykorzystać przygotowując świąteczny poczęstunek dla gości.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu
  • 20 dag tłustego twarogu
  • pół opakowania suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 żółtko
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szczypty suszonej bazylii
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg zmiksuj z pomidorami suszonymi tak, aby zostały jeszcze drobne kawałki pomidorów.
  • Dodaj żółtko jaja, sól, bułkę tartą, pokrojoną drobno natkę pietruszki i rozgnieciony czosnek.
  • Ostrym nożem w mięsie zrób kieszeń i nadziej mięso farszem. Mięso natrzyj suszonymi ziołami i solą.
  • Obsmaż na patelni z oliwą z oliwek z obydwu stron.
  • Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj do brytfanki pół szklanki wody, dzięki temu mięso nie będzie suche po upieczeniu.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 75 minut.
5 zasad, jak upiec mięso
A. Fołtyn