Pieczony kurczak z jabłkiem i czerwoną cebulą - znakomity obiad na pierwsze chłody
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Mięso kurczaka jest delikatne i lekkostrawne, jego białko zawiera cysteinę – aminokwas, który przyspiesza leczenie kaszlu i infekcji dróg oddechowych. Jabłka warto jeść ze skórką, która zawiera mnóstwo antyoksydantów, a także składniki, które dobroczynnie wpływają na płuca. Owoce te mają też sporo błonnika korzystnie działającego na pracę przewodu pokarmowego. Polecamy pieczonego kurczaka z jabłkiem i cebulą.
SKŁADNIKI
- kurczak (ok. 1.5 kg)
 - 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
 - 2 łyżeczki suszonego tymianku
 - sól, pieprz
 - 4 jabłka
 - 2 małe czerwone cebule
 - kilka śliwek
 - kilka pomidorów koktajlowych
 - ½ szklanki bulionu drobiowego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka posyp przyprawami, posól.
 - Jabłka umyj i pokrój (nie obieraj), cebulę obierz i posiekaj. Śliwki przepołów i wypestkuj, pomidorki umyj.
 - Dno żaroodpornego naczynia wyłóż częścią jabłek i cebuli. Połóż kurczaka i obłóż go resztą jabłek i cebuli oraz śliwkami i pomidorami.
 - Całość polej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni.
 - Po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni.
 - Piecz ok. 1 godziny, co jakiś czas polewając kurczaka bulionem.