Pieczony kurczak z jabłkiem i czerwoną cebulą - znakomity obiad na pierwsze chłody

2021-03-29
Kurczak z jabłkami i cebulą
Autor: Shutterstock Kurczak z jabłkami i cebulą to propozycja na wspaniały jesienny obiad.
łatwy
40 min
4

Mięso kurczaka jest delikatne i lekkostrawne, jego białko zawiera cysteinę – aminokwas, który przyspiesza leczenie kaszlu i infekcji dróg oddechowych. Jabłka warto jeść ze skórką, która zawiera mnóstwo antyoksydantów, a także składniki, które dobroczynnie wpływają na płuca. Owoce te mają też sporo błonnika korzystnie działającego na pracę przewodu pokarmowego. Polecamy pieczonego kurczaka z jabłkiem i cebulą.

 

 

SKŁADNIKI

  • kurczak (ok. 1.5 kg)
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • 4 jabłka
  • 2 małe czerwone cebule
  • kilka śliwek
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • ½ szklanki bulionu drobiowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka posyp przyprawami, posól.
  • Jabłka umyj i pokrój (nie obieraj), cebulę obierz i posiekaj. Śliwki przepołów i wypestkuj, pomidorki umyj.
  • Dno żaroodpornego naczynia wyłóż częścią jabłek i cebuli. Połóż kurczaka i obłóż go resztą jabłek i cebuli oraz śliwkami i pomidorami.
  • Całość polej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni.
  • Po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni.
  • Piecz ok. 1 godziny, co jakiś czas polewając kurczaka bulionem.