Pieczone kotlety wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny sposób na obiad
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Pieczone kotlety wieprzowe z pysznym sosem to zapowiedź udanego obiadu. Jak zrobić je łatwiej? Po prostu upiec. Idealnie soczyste mięso i doskonały sos o niezrównanym aromacie to para doskonała.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu, pociętego na 6 grubych kotletów
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
- 4 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na cząstki
- 2-4 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
- 2-4 gałązki świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sos sojowy wymieszaj z miodem. Tą mieszaniną za pomocą pędzla posmaruj każdy kotlet z obu stron.
- Na dnie blachy do pieczenia wyścielonej pergaminem lub folią aluminiową (aby łatwiej umyć blachę po pieczeniu) umieść jabłka i cebulę. Rozłóż je równą warstwą. Na nich połóż kotlety wieprzowe. Na wierzchu rozłóż gałązki rozmarynu i tymianku. Przykryj szczelnie folią aluminiową.
- Piecz w piekarniku o temperaturze 220°C przez 25–35 minut lub do momentu, aż kotlety będą gotowe.
- Podawaj z pieczonymi jabłkami, cebulą i sosem, jaki się wytworzył.