Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze w musztardzie [GALERIA FOTO]
2021-11-11
łatwy
10 min
4
Pieczone podudzie z indyka jest idealne, gdy do obiadu siada mniej niż 8 osób. Nogi indycze są dużych rozmiarów i na rodzinny obiad wystarczą 2 lub 3 pałki wielkości małej maczugi. Polecam Wam ten przepis, bo jest prosty i łatwy. Cała tajemnica soczystości mięsa to zamarynowanie indyczych nóg w musztardzie. Potem do piekarnika i gotowe!
SKŁADNIKI
- 2 podudzia z nogi indyka o wadze około 450 g każde, po usunięciu kości pozostanie razem około 800 g mięsa
- 4 łyżki musztardy
- 1 łyżka przyprawy do indyka lub ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podudzia indyka posmarować musztardą.
- Zamarynowane nogi indyka przykryć i pozostawić w lodówce na 2-4 godziny.
- Nogi indyka wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Mięso przyprawić mieszanką ziół i oprószyć pieprzem.
- Nogi owinąć folią aluminiową, błyszczącą stroną na zewnątrz. Owinięte nogi przełożyć na blachę.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnik i piec 90 minut w 180°C. Następnie rozwinąć lub rozciąć folię i piec 30 minut w 220°C.
- Podawać z pieczonymi lub duszonymi warzywami. Zobacz galerię zdjęć krok po kroku poniżej.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego