Pieczeń ze schabu z owocami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczeń ze schabu faszerowanego owocami ma oryginalny smak, jest miękka i soczysta. Z podanych składników uzyskasz 8 porcji. Każda ma 335 kcal.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu bez kości
- pomarańcza
- cytryna
- 15 dag bakalii (figi, morele i śliwki suszone)
- kieliszek wytrawnego czerwonego wina
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone owoce sparz. Z cytryny i pomarańczy wyciśnij sok, wymieszaj z winem, zalej tym owoce i odstaw na kilka godzin.
- Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Natnij je czubkiem noża na środku, potem zrób otwór (np. drewnianym trzonkiem) na całej długości. Wypełnij go osączonymi owocami.
- Schab włóż do rękawa do pieczenia i ułóż w brytfannie. Piecz 60-70 minut w temp. 180°C.
- Pod koniec pieczenia mięso odwiń z folii, polej mieszanką soku z cytrusów i wina. Podawaj z żurawinami.