Pieczeń ze schabu z owocami

2021-03-29
Dominika Kluk
Pieczeń ze schabu z owocami
Autor: Shutterstock Schab pieczony z owocami  smakuje delikatniej  i ciekawiej niż mięso pieczone bez dodatków.
łatwy
30 min
4

Pieczeń ze schabu faszerowanego owocami ma oryginalny smak, jest miękka i soczysta. Z podanych składników uzyskasz 8 porcji. Każda ma 335 kcal.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • pomarańcza
  • cytryna
  • 15 dag bakalii (figi, morele i śliwki suszone)
  • kieliszek wytrawnego czerwonego wina
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone owoce sparz. Z cytryny i pomarańczy wyciśnij sok, wymieszaj z winem, zalej tym owoce i odstaw na kilka godzin.
  • Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Natnij je czubkiem noża na środku, potem zrób otwór (np. drewnianym trzonkiem) na całej długości. Wypełnij go osączonymi owocami.
  • Schab włóż do rękawa do pieczenia i ułóż w brytfannie. Piecz 60-70 minut w temp. 180°C.
  • Pod koniec pieczenia mięso odwiń z folii, polej mieszanką soku z cytrusów i wina. Podawaj z żurawinami.
Dominika Kluk