Pieczeń wołowa faszerowana jajecznicą
2021-03-29

średni
45 min
4
Na świąteczny obiad najlepiej przygotować pieczeń. Dobrej jakości mięso delikatnie przyprawione i upieczone w piekarniku jest pożywne, zdrowe i bardzo smaczne. Wielkanocnym akcentem może być jajeczny farsz.
Jeśli chcesz aby pokrojona pieczeń wyglądała bardziej dekoracyjnie zawiń w niej dodatkowo pokrojone w słupki korniszony.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg rostbefu
- 100 g baleronu
- 5 jajek
- 100 g słoniny
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz ziołowy i pieprz biały, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić wzdłuż włókien, tak aby po rozłożeniu powstał duży prostokąt. Słoninę pokroić na paseczki.
- Baleron pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać roztrzepane jajka i usmażyć jajecznicę.
- Mięso posolić, oprószyć majerankiem i pieprzem, a następnie posmarować jajecznicą.
- Mięso zwinąć dość ciasno i obwiązać nitką, aby się nie rozwijało. Zrumienić z każdej strony na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
- Z podsmażonego mięsa zdjąć nitkę i przełożyć je do brytfanny, obłożyć paskami słoniny i pokrojoną w talarki cebulą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 1,5 godziny.