Perliczka pieczona z serkiem topionym

2021-03-29
mat. pras. SERTOP
Perliczka pieczona z serkiem topionym
Autor: Shutterstock Perliczka pieczona z serkiem topionym nabiera delikatności i kruchości
łatwy
75 min
4

Pieczona perliczka to idealny pomysł na wykwintny świąteczny obiad lub kolację. Wbrew pozorom, przyrządzenie tego dania wcale nie jest takie trudne. Jak je zrobić?

SKŁADNIKI

  • 1 perliczka
  • 2 cienkie płaty słoniny
  • 24 małe młode cebulki
  • 24 małe pieczarki
  • 1 serek topiony Złoty Ementaler
  • 50 g masła
  • gruba sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Perliczkę umyć i osuszyć, do środka włożyć serek topiony posypany solą i pieprzem.
  • Tuszkę obłożyć płatami słoniny, związać; zrumienić w brytfannie z połową masła, posypać solą i pieprzem.
  • Cebulki obrać, pieczarki oczyścić. Smażyć na patelni w pozostałym maśle, aż do całkowitego odparowania wody, doprawić solą i pieprzem.
  • Cebulki i pieczarki ułożyć wokół perliczki.
  • Piec, często podlewając sosem. ok. 60 min. w temp. 180°C, aż mięso zmięknie.
mat. pras. SERTOP