Perliczka duszona z jabłkami i cebulą
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Dostępne w handlu perliczki pochodzą najczęściej z hodowli, ale ich mięso jest równie wartościowe jak to dziko żyjących ptaków. Ma wyrazisty smak i aromat, dużo białka oraz minerałów, a niewiele tłuszczu i cholesterolu. Przygotowane z niego dania są więc wartościowym i niskokalorycznym posiłkiem.
SKŁADNIKI
- perliczka
- szklanka bulionu
- 3 cebule
- 2 jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą perliczkę pokrój na kawałki, osusz je ręcznikiem papierowym i natrzyj rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Obsmaż na patelni na maśle i oliwie. Przełóż mięso do garnka.
- Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebule i jabłka pokrojone w cienkie plasterki.
- Przełóż do garnka i podlej szklanką bulionu. Dodaj ziele angielskie.
- Duś na małym ogniu przez ok. 40 min. Na koniec duszenia dodaj sok z cytryny.