Penne z ziołami włoskimi i parmezanem: przepis na danie na ciepło

Penne z ziołami włoskimi i parmezanem: przepis na danie na ciepło
Autor: thinkstockphotos.com Makaron penne doskonale komponuje się z serem, boczkiem i ziołami
łatwy
30 min
4

Penne z ziołami włoskimi i parmezanem przygotowywane przez szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę, to doskonałe danie na domówkę. Pomysł dla osób, które chcą podjąć gości ciepłym daniem, a nie chcą spędzić w kuchni zbyt wiele czasu.

SKŁADNIKI

  • makaron penne 500 g
  • boczek wędzony parzony 200 g
  • cebula średnia 3 szt.
  • pomidory bez skórki  3 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • olej  2 łyżki
  • zioła włoskie
  • pieprz czarny grubo mielony Kotányi
  • sól morska jodowana Kotányi
  • śmietanka słodka  200 ml
  • mleko 150 ml
  • ser parmezan 50 g

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Na oleju podsmażyć pokrojony w paseczki boczek, dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zrumienić.
  • Dodać pomidory bez skórki pokrojone w grubą kostkę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, doprawić całość solą, pieprzem i sporą ilością ziół włoskich. Poddusić ok. 2 minuty.
  • Dodać słodką śmietankę, mleko, ugotowany makaron i zagotować.
  • Gotową potrawę wyłożyć na talerz i posypać zestruganym lub tartym na grubym oczku parmezanem.