Parówki po węgiersku - szybkie danie za grosze

Parówki po węgiersku - szybkie danie za grosze
Autor: Shutterstock Parówki w sosie pomidorowym zyskują na smaku i doskonale nadają się na obiad
łatwy
20 min
4

Parówki po węgiersku, które zrobisz w kilkanaście minut, idealnie smakują z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Gdy brak ci pomysłu co ugotować, a głód ponagla - to danie się sprawdzi. Gdy wybierzesz parówki dobrej jakości, danie zyska na smaku i wartościach odżywczych

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg cienkich parówek
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • 2 szklanki bulionu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju.
  • Pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę dodać do pieczarek, dusić, aż cebula się lekko zrumieni. Dodać parówki pokrojone w plasterki i zalać bulionem.
  • Gotować około 10 minut na małym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy.
  • Mąkę rozrobić z odrobiną wody, dokładnie wymieszać i wlać do parówek.
  • Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gotującego się sosu, po czym wlać ją do parówek. Na koniec doprawić do smaku.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej