Parówki po węgiersku - szybkie danie za grosze
2022-12-30
łatwy
20 min
4
Parówki po węgiersku, które zrobisz w kilkanaście minut, idealnie smakują z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Gdy brak ci pomysłu co ugotować, a głód ponagla - to danie się sprawdzi. Gdy wybierzesz parówki dobrej jakości, danie zyska na smaku i wartościach odżywczych
SKŁADNIKI
- 1/2 kg cienkich parówek
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
- natka pietruszki,
- olej do smażenia,
- 2 szklanki bulionu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju.
- Pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę dodać do pieczarek, dusić, aż cebula się lekko zrumieni. Dodać parówki pokrojone w plasterki i zalać bulionem.
- Gotować około 10 minut na małym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy.
- Mąkę rozrobić z odrobiną wody, dokładnie wymieszać i wlać do parówek.
- Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gotującego się sosu, po czym wlać ją do parówek. Na koniec doprawić do smaku.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.