Pałki z kurczaka z sosem hydari - przepis na obiad w stylu tureckim
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Hydari to turecki sos, który oryginalnie podaje się jako przystawkę. Można używać go zarówno do mięs jak i świeżych warzyw. Spróbuj poczuć smak tureckiej kuchni w swoim domu i przygotuj pałki z kurczaka z tureckim sosem hydari. Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 8 pałek kurczaka
- sok wyciśnięty z jednej limonki
- skórka starta z jednej limonki
- pieprz ziołowy do smaku
- szczypta cukru
- ząbek czosnku
- 1 cm startego imbiru
- 3 łyżki oliwy
- SOS:
- 250 ml jogurtu typu greckiego
- łyżka słonego białego serka np. topionego
- 2 ząbki czosnku
- listki świeżej mięty
- koperek
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć.
- Z pozostałych składników przygotować marynatę, dokładnie posmarować nią mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. W tym czasie można przygotować sos.
- Czosnek wycisnąć przez praskę, zasypać go sola i pozostawić na 5 minut.
- Miętę i koperek drobno posiekać.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą w miseczce i wstawić do lodówki. Sos podawać schłodzony, położony obok mięsa.