Paczuszki indycze gotowane na parze: oryginalny przepis
2021-03-29
średni
35 min
4
Paczuszki indycze gotowane na parze - do przygotowania potrawy wykorzystaj koszyk bambusowy – komplet to 2 sita (można gotować 2 potrawy jednocześnie) i pokrywka o średnicy 20 cm (ok. 50 zł).
SKŁADNIKI
- 0,5 kg piersi indyka
- łyżka sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki sezamu
- 6 liści kapusty pekińskiej
- 3 naleśniki (np. ryżowe) lub tortille (wraps)
- kilka źdźbeł szczypioru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso podziel na niewielkie kawałki.
- Sok z cytryny wymieszaj z sosem sojowym, olejem, solą i pieprzem. Do tej marynaty włóż mięso, wstaw na 12 godzin do lodówki.
- Liście kapusty i szczypior sparz.
- Kawałki mięsa obtocz w sezamie, ułóż na liściach kapusty, zawiń.
- Naleśniki lub tortille pokrój w paski, owiń w nie przygotowane porcje, zwiąż szczypiorem.
- Sito wyłóż liśćmi kapusty, połóż paczuszki, gotuj 20–25 minut.