Oszczędne i przepyszne kotlety ziemniaczano-orzechowe
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zwykłe kotlety ziemniaczane nabierają wykwintnego smaku i charakteru, gdy dodamy do nich mielone włoskie orzechy. Takie kotlety znakomicie smakują z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 kg ziemniaków
- 300 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka bułki tartej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, a po ostygnięciu obrać i utłuc na gładka masę.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Natkę umyć, osączyć i posiekać.
- Do ziemniaków dodać orzechy, jajko, posiekaną cebule i natkę oraz 4 łyżki bułki tartej. Doprawić.
- Z masy formować niewielkie kotlety, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na złoty kolor.