Oryginalny placek chlebowy z klopsikami drobiowymi - pyszny na ciepło i na zimno!
2021-03-29

średni
50 min
4
Oryginalny placek chlebowy z klopsikami drobiowymi to danie, które wymaga trochę czasu - ciasto drożdżowe, które jest jego podstawą, musi wyrosnąć. Ale warto zainwestować ten czas, bo placek jest pyszny i efektowny. Podpowiadamy - klopsiki drobiowe można zastąpić wołowymi, wieprzowymi lub rybnymi. Można też modyfikować przyprawy - dopasowując je do swego gustu. Gdy chcemy by placek był bardziej kaloryczny - możemy go na ostatnie 10 minut pieczenia posypać tartym serem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 450 g mąki pszennej luksusowej
- 40 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Klopsiki
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- garść liści natki pietruszki
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- 150 ml zimnej wody
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
- 3/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski. Drożdże wkruszyć do kubka. Dodać cukier, 2 łyżki mąki i 100 ml wody. Rozmieszać dokładnie na gładką masę.
- Odstawić na 20-30 minut, żeby zaczyn wyrósł. Kiedy spieni się i przynajmniej 3-krotnie powiększy swoją objętość jest gotowy.
- Zaczyn wlać do mąki w misce. Dodać resztę wody, olej i sól, zagnieść miękkie ciasto. Wyrabiać je aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Uformować w kulę i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu, w misce przykrytej szczelnie folią spożywczą. Ciasto musi przynajmniej podwoić swoją objętość, co trwa ok. godzinę.
- Mięso zmielić lub użyć gotowego mięsa mielonego. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Natkę drobno posiekać.
- Do mięsa dodać przesmażoną cebulę, natkę, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszać przez kilka minut, aż masa zrobi się kleista. Mokrymi rękami uformować z masy mięsnej 35 małych klopsików.
- Formę o wymiarach 23x35 cm posmarować wewnątrz cienko odrobiną oleju lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając je z wierzchu pięścią. Lekko zagnieść, a następnie wyłożyć nim dno formy.
- Formę z ciastem przykryć czystą ściereczką i zostawić do ponownego podrośnięcia na 20 minut. Na cieście rozłożyć równych rzędach klopsiki z surowego mięsa.
- Tak przygotowany placek piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, góra/dół) przez 40 minut. Po tym czasie włączyć termoobieg i piec jeszcze ok. 10 minut. Placek można go podać na ciepło, ale jest smaczny także na zimno.