Oryginalny placek chlebowy z klopsikami drobiowymi - pyszny na ciepło i na zimno!

2021-03-29
placek chlebowy z klopsikami drobiowymi
Autor: Shutterstock Placek chlebowy z klopsikami co prawda wymaga nieco czasu (ciasto drożdżowe), ale warto na niego poczekać!
średni
50 min
4

Oryginalny placek chlebowy z klopsikami drobiowymi to danie, które wymaga trochę czasu - ciasto drożdżowe, które jest  jego podstawą, musi  wyrosnąć. Ale warto zainwestować ten czas, bo placek jest  pyszny i efektowny. Podpowiadamy - klopsiki drobiowe można zastąpić wołowymi, wieprzowymi lub rybnymi. Można też modyfikować przyprawy - dopasowując je do swego gustu. Gdy chcemy by placek był bardziej  kaloryczny - możemy go na ostatnie 10 minut pieczenia posypać tartym serem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej luksusowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Klopsiki
  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • garść liści natki pietruszki
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 150 ml zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • 3/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski. Drożdże wkruszyć do kubka. Dodać cukier, 2 łyżki mąki i 100 ml wody. Rozmieszać dokładnie na gładką masę.
  • Odstawić na 20-30 minut, żeby zaczyn wyrósł. Kiedy spieni się i przynajmniej 3-krotnie powiększy swoją objętość jest gotowy.
  • Zaczyn wlać do mąki w misce. Dodać resztę wody, olej i sól, zagnieść miękkie ciasto. Wyrabiać je aż stanie się gładkie i elastyczne.
  • Uformować w kulę i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu, w misce przykrytej szczelnie folią spożywczą. Ciasto musi przynajmniej podwoić swoją objętość, co trwa ok. godzinę.
  • Mięso zmielić lub użyć gotowego mięsa mielonego. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Natkę drobno posiekać.
  • Do mięsa dodać przesmażoną cebulę, natkę, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszać przez kilka minut, aż masa zrobi się kleista. Mokrymi rękami uformować z masy mięsnej 35 małych klopsików.
  • Formę o wymiarach 23x35 cm posmarować wewnątrz cienko odrobiną oleju lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając je z wierzchu pięścią. Lekko zagnieść, a następnie wyłożyć nim dno formy.
  • Formę z ciastem przykryć czystą ściereczką i zostawić do ponownego podrośnięcia na 20 minut. Na cieście rozłożyć równych rzędach klopsiki z surowego mięsa.
  • Tak przygotowany placek piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, góra/dół) przez 40 minut. Po tym czasie włączyć termoobieg i piec jeszcze ok. 10 minut. Placek można go podać na ciepło, ale jest smaczny także na zimno.