Indyczy klops z nadzieniem z gotowanych jajek i duszonych pieczarek
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Indyczy klops z pysznym jajeczno-pieczarkowym nadzieniem to król niedzielnego stołu. Fantastyczne farsz z gotowanych jajek i duszonych pieczarek to smaczna wariacja na temat naszej ulubionej pieczeni rzymskiej nadziewanej gotowanymi jajami. Proste i pyszne danie na każdą okazję.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na klops:
- 800 g mięsa mielonego zmieszanego
- 1 czerstwa bułka kajzerka lub 4 łyżki bułki tartej
- 1 surowe jajko rozmiar L
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Na farsz:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od farszu: Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj drobno pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę, smaż na średnim ogniu przez 7-9 minut lub do chwili, gdy odparuje sok jaki wypuszczą pieczarki. Jajka posiekaj, dodaj przestudzone pieczarki razem z cebulą oraz tymianek. Przypraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
- Pora na klops: Bułkę namocz w ciepłej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
- Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Z masy uformuj placek, na środku ułóż wałek z przygotowanego farszu, zwiń mięsny placek w rulon.
- Rulon przełóż do formy wysmarowanej olejem.
- Wstaw do piekarniki rozgrzanego do 180°C i piecz przez 70 minut.