Orientalny kurczak - banalnie prosty przepis na kurczaka jak z azjatyckiego baru

Kurczak po wietnamsku - banalnie prosty przepis na kurczaka jak z azjatyckiego baru
Autor: Shutterstock Pyszny kurczak jak z azjatyckiego baru.
łatwy
20 min
4

Jeśli lubisz azjatyckie smaki i chętnie jadasz w wietnamskich barach, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Najlepsze jest to, że najtrudniejsze w jego przygotowaniu jest... ugotowanie ryżu. Przygotowanie kurczaka zajmie ci jedynie kilka minut.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mięsa z kurczaka (filet z udka lub pierś)
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta mielonego chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, wyłożyć do miski i zalać połową sosu sojowego. Wymieszać i odstawić na 20 minut.
  • Cebule obrać i pokroić w krążki lub piórka.
  • Cukier wsypać do woka lub głębszej patelni i podgrzewać, aż się skarmelizuje. Gdy to nastąpi wrzucić kurczaka.
  • Smażyć na sporym ogniu przez 2-3 minuty, po czym wlać resztę sosu sojowego i dusić aż sos się niemal całkowicie zredukuje.
  • Dodać cebulę i smażyć jeszcze ok. 1 min często mieszając. Można dodać nieco mielonego chili dla zaostrzenia smaku.
  • Podawać z ryżem.
Domowy kebab z piekarnika