Orientalny kurczak - banalnie prosty przepis na kurczaka jak z azjatyckiego baru
2020-08-14
łatwy
20 min
4
Jeśli lubisz azjatyckie smaki i chętnie jadasz w wietnamskich barach, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Najlepsze jest to, że najtrudniejsze w jego przygotowaniu jest... ugotowanie ryżu. Przygotowanie kurczaka zajmie ci jedynie kilka minut.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mięsa z kurczaka (filet z udka lub pierś)
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 cebule
- 3 łyżki cukru
- szczypta mielonego chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, wyłożyć do miski i zalać połową sosu sojowego. Wymieszać i odstawić na 20 minut.
- Cebule obrać i pokroić w krążki lub piórka.
- Cukier wsypać do woka lub głębszej patelni i podgrzewać, aż się skarmelizuje. Gdy to nastąpi wrzucić kurczaka.
- Smażyć na sporym ogniu przez 2-3 minuty, po czym wlać resztę sosu sojowego i dusić aż sos się niemal całkowicie zredukuje.
- Dodać cebulę i smażyć jeszcze ok. 1 min często mieszając. Można dodać nieco mielonego chili dla zaostrzenia smaku.
- Podawać z ryżem.
Domowy kebab z piekarnika