Nie gotuję, nadziewam i układam w formie. Pyszne zapiekane cannelloni zawsze robi wrażenie
Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie dużych rurek. Idealnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście zapiekanego serowego cannelloni, poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na to pyszne i aromatyczne danie. Ta wyjątkowa potrawa to propozycja na wyśmienity rodzinny obiad we włoskim stylu.
i
Czy makaron cannelloni trzeba gotować przed pieczeniem?
Makaron cannelloni, czyli duże rurki, to główny składnik tego dania. Przyrządzone według tego przepisu urzeka obłędnym smakiem i wybornym aromatem. Największą zaletą tego przepisu jest to, że tego włoskiego makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Surowe rurki nadziewa się smakowitym farszem z mielonego mięsa wieprzowego i sera żółtego.
Jak zrobić zapiekane serowe cannelloni?
Przepis na wyborne serowe cannelloni zapiekane w piekarniku nie jest skomplikowany. Wszystkie czynności są proste i nie wymagają dużego doświadczenia w domowym gotowaniu. Danie robi się też szybko. Dzięki temu, że makaronu nie trzeba gotować, czas przygotowania znacznie się skraca.
Czy cannelloni piecze się pod przykryciem? W tym przepisie aromatyczny obiad z nadziewanym makaronem w roli głównej piecze się pod przykryciem. Formę należy przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Jak więc zrobić zapiekane serowe cannelloni? Przygotowanie tego wyśmienitego dania na obiad we włoskim klimacie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a wyborne cannelloni z serem uda się za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie mięsnego nadzienia do cannelloni
- 2. krok – nadzianie cannelloni mięsnym farszem
- 3. krok – przygotowanie sosu beszamelowego
- 4. krok – zalanie cannelloni sosem beszamelowym
- 5. krok – upieczenie serowego cannelloni w piekarniku
Jak zrobić sos beszamelowy do cannelloni?
Idealnym uzupełnieniem zapiekanego serowego cannelloni jest aromatyczny sos beszamelowy. Do jego przygotowania potrzebne są trzy produkty i dwie przyprawy. Pierwszym krokiem jest roztopienie masła i wymieszania go z mąką. Następnie wlewa się ciepłe mleko i składniki podgrzewa się na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec sos należy doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem beszamelowym zalewa się cannelloni i zapieka.
SKŁADNIKI
- 300 g żółtego sera
- 250 g makaronu cannelloni
- 200 g mięsa wieprzowego mielonego
- 2 ząbki czosnki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
sos beszamelowy:- 500 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać pokrojone w drobną kostkę 100 g żółtego sera i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszać.
- Surowy makaron cannelloni nadziewać masą mięsną i układać w formie do zapiekania wysmarowanej masłem.
- Przygotować sos beszamelowy. Do rondelka przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzewać i mieszać, aż się roztopi. Wsypać mąkę pszenną i mieszać, aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Wlać ciepłe mleko i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać i mieszać, aż stanie się gęsty.
- Cannelloni zalać sosem. Wierzch posypać startym żółtym serem. Formę przykryć folią aluminiową.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 30 minut. Następnie zdjąć folię aluminiową, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i zapiekać jeszcze 10 minut.
- Podawać na obiad z ulubioną sałatką.