Nie gotuję, nadziewam i układam w formie. Pyszne zapiekane cannelloni zawsze robi wrażenie

Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie dużych rurek. Idealnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście zapiekanego serowego cannelloni, poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na to pyszne i aromatyczne danie. Ta wyjątkowa potrawa to propozycja na wyśmienity rodzinny obiad we włoskim stylu.
Czy makaron cannelloni trzeba gotować przed pieczeniem?
Makaron cannelloni, czyli duże rurki, to główny składnik tego dania. Przyrządzone według tego przepisu urzeka obłędnym smakiem i wybornym aromatem. Największą zaletą tego przepisu jest to, że tego włoskiego makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Surowe rurki nadziewa się smakowitym farszem z mielonego mięsa wieprzowego i sera żółtego.
Jak zrobić zapiekane serowe cannelloni?
Przepis na wyborne serowe cannelloni zapiekane w piekarniku nie jest skomplikowany. Wszystkie czynności są proste i nie wymagają dużego doświadczenia w domowym gotowaniu. Danie robi się też szybko. Dzięki temu, że makaronu nie trzeba gotować, czas przygotowania znacznie się skraca.
Czy cannelloni piecze się pod przykryciem? W tym przepisie aromatyczny obiad z nadziewanym makaronem w roli głównej piecze się pod przykryciem. Formę należy przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Jak więc zrobić zapiekane serowe cannelloni? Przygotowanie tego wyśmienitego dania na obiad we włoskim klimacie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a wyborne cannelloni z serem uda się za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie mięsnego nadzienia do cannelloni
- 2. krok – nadzianie cannelloni mięsnym farszem
- 3. krok – przygotowanie sosu beszamelowego
- 4. krok – zalanie cannelloni sosem beszamelowym
- 5. krok – upieczenie serowego cannelloni w piekarniku
Jak zrobić sos beszamelowy do cannelloni?
Idealnym uzupełnieniem zapiekanego serowego cannelloni jest aromatyczny sos beszamelowy. Do jego przygotowania potrzebne są trzy produkty i dwie przyprawy. Pierwszym krokiem jest roztopienie masła i wymieszania go z mąką. Następnie wlewa się ciepłe mleko i składniki podgrzewa się na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec sos należy doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem beszamelowym zalewa się cannelloni i zapieka.
SKŁADNIKI
- 300 g żółtego sera
- 250 g makaronu cannelloni
- 200 g mięsa wieprzowego mielonego
- 2 ząbki czosnki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
sos beszamelowy:- 500 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać pokrojone w drobną kostkę 100 g żółtego sera i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszać.
- Surowy makaron cannelloni nadziewać masą mięsną i układać w formie do zapiekania wysmarowanej masłem.
- Przygotować sos beszamelowy. Do rondelka przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzewać i mieszać, aż się roztopi. Wsypać mąkę pszenną i mieszać, aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Wlać ciepłe mleko i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać i mieszać, aż stanie się gęsty.
- Cannelloni zalać sosem. Wierzch posypać startym żółtym serem. Formę przykryć folią aluminiową.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 30 minut. Następnie zdjąć folię aluminiową, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i zapiekać jeszcze 10 minut.
- Podawać na obiad z ulubioną sałatką.