Nie gotuję, nadziewam i układam w formie. Pyszne zapiekane cannelloni zawsze robi wrażenie

2025-02-19 11:51

Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie dużych rurek. Idealnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście zapiekanego serowego cannelloni, poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na to pyszne i aromatyczne danie. Ta wyjątkowa potrawa to propozycja na wyśmienity rodzinny obiad we włoskim stylu.

zapiekane serowe cannelloni

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Weź ten włoski makaron i ser. Wyborne zapiekane cannelloni to pyszny obiad we włoskim stylu.
łatwy
20 min
4

Czy makaron cannelloni trzeba gotować przed pieczeniem?

Makaron cannelloni, czyli duże rurki, to główny składnik tego dania. Przyrządzone według tego przepisu urzeka obłędnym smakiem i wybornym aromatem. Największą zaletą tego przepisu jest to, że tego włoskiego makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Surowe rurki nadziewa się smakowitym farszem z mielonego mięsa wieprzowego i sera żółtego.

Jak zrobić zapiekane serowe cannelloni?

Przepis na wyborne serowe cannelloni zapiekane w piekarniku nie jest skomplikowany. Wszystkie czynności są proste i nie wymagają dużego doświadczenia w domowym gotowaniu. Danie robi się też szybko. Dzięki temu, że makaronu nie trzeba gotować, czas przygotowania znacznie się skraca.

Czy cannelloni piecze się pod przykryciem? W tym przepisie aromatyczny obiad z nadziewanym makaronem w roli głównej piecze się pod przykryciem. Formę należy przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Jak więc zrobić zapiekane serowe cannelloni? Przygotowanie tego wyśmienitego dania na obiad we włoskim klimacie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a wyborne cannelloni z serem uda się za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie mięsnego nadzienia do cannelloni
  • 2. krok – nadzianie cannelloni mięsnym farszem
  • 3. krok – przygotowanie sosu beszamelowego
  • 4. krok – zalanie cannelloni sosem beszamelowym
  • 5. krok – upieczenie serowego cannelloni w piekarniku

Jak zrobić sos beszamelowy do cannelloni?

Idealnym uzupełnieniem zapiekanego serowego cannelloni jest aromatyczny sos beszamelowy. Do jego przygotowania potrzebne są trzy produkty i dwie przyprawy. Pierwszym krokiem jest roztopienie masła i wymieszania go z mąką. Następnie wlewa się ciepłe mleko i składniki podgrzewa się na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec sos należy doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem beszamelowym zalewa się cannelloni i zapieka.

SKŁADNIKI

  • 300 g żółtego sera
  • 250 g makaronu cannelloni
  • 200 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 2 ząbki czosnki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

  • sos beszamelowy:
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać pokrojone w drobną kostkę 100 g żółtego sera i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszać.
  • Surowy makaron cannelloni nadziewać masą mięsną i układać w formie do zapiekania wysmarowanej masłem.
  • Przygotować sos beszamelowy. Do rondelka przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzewać i mieszać, aż się roztopi. Wsypać mąkę pszenną i mieszać, aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Wlać ciepłe mleko i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać i mieszać, aż stanie się gęsty.
  • Cannelloni zalać sosem. Wierzch posypać startym żółtym serem. Formę przykryć folią aluminiową.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 30 minut. Następnie zdjąć folię aluminiową, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i zapiekać jeszcze 10 minut.
  • Podawać na obiad z ulubioną sałatką.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...