Naleśniki po szwajcarsku - zapiekane pod śmietanową kołderką

Naleśniki po szwajcarsku - zapiekane pod śmietanową kołderką
Autor: Shutterstock Te wytrawne nalesniki są pyszne i sycące
łatwy
45 min
4

Naleśniki po szwajcarsku są sycące i bardzo smaczne. To alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za naleśnikami na słodko. Podane z surówką doskonale sprawdzą się jako drugie danie.

SKŁADNIKI

  • Ciasto na naleśniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • szklanka  mleka 2%
  • szklanka wody
  • 3 jaja
  • 20 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Nadzienie:
  • 1 cebula
  • 100 g surowego boczku wędzonego lub szynki
  • 100 g sera - najlepszy byłby gruyère, ale można go zastąpić francuskim serem comte lu emmentalerem
  • Sos do zapiekania:
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuścić w mikrofalówce lub na patelni, przestudzić. Z podanych składników przygotować ciasto - wykorzystując mikser. Rozpuszczone masło dodać do ciasta.
  • Naleśniki smażyć na patelni bez tłuszczu.
  • Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, podsmażyć boczek dodać cebulę i smażyć razem do lekkiego zrumienienia. Odstawić do przestygnięcia, a następnie dodać starty ser. Wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
  • Na naleśnikach układać po łyżce farszu, zwijać je w rulony i układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Zalać masą ze śmietany i jajka, zapiekać ok. 30 minut, aż śmietana się zetnie i lekko zrumieni.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?

Zobacz naszą galerię z najlepszymi przepisami na naleśniki

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej