Najlepszy sos z wątróbki drobiowej do makaronu. Palce lizać!
2022-02-14
łatwy
20 min
4
Wątróbka drobiowa jest tania i niezwykle smaczna. Warto oswoić ten produkt w swojej kuchni, bo jest także bardzo zdrowy i bogaty w żelazo. Zobacz przepis, jak zrobić najlepszy sos z wątróbki drobiowej do makaronu. Po prostu palce lizać!
SKŁADNIKI
- 350 g oczyszczonych wątróbek drobiowych, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa, wysuszonych ręcznikiem papierowym
- 250 g mięlonego mięsa drobiowego
- 50 g wędzonego boczku lub bekonu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki (4 łyżki) śmietany 30%
- 2 łyżki masła niesolonego
- 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
- 1/2 małej cebuli, posiekanej (około 2 łyżek)
- 1 duży ząbek czosnku, posiekany
- 5 całych liści szałwii
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 350 g długiego makaronu (takiego jak pappardelle, tagliatelle lub fettuccine), suchego
- ser parmezan starty, do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od ugotowania makaronu w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją czasu na opakowaniu.
- Wymieszaj koncentrat pomidorowy ze śmietaną. Odstaw na bok.
- Rozgrzej masło i olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Gdy się rozpuści, dodaj cebulę, smaż często mieszając, aż stanie się przezroczysta.
- Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć, około 1 minuty.
- Dodaj pokrojony boczek i szałwię. Smaż około 1 minuty, następnie dodaj mielone mięso drobiowe, dużą szczyptę soli i szczyptę mielonego pieprzu. W trakcie smażenia mięso rozdzielaj, aby się nie zbryliło. Smaż około 2 minut, aż zmieni kolor i zacznie się rumienić.
- Zwiększ ogień i dodaj wątróbki drobiowe. Gotuj tak długo, aż wątróbki stracą swój surowy kolor, około 3 minut.
- Dodaj mieszankę koncentratu pomidorowego i śmietany. Gotuj przez 5 do 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje i stanie się błyszczący. Skosztuj i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
- Wymieszaj sos z gorącym makaronem. Podawaj od razu z tartym parmezanem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?