Najlepszy sos z wątróbki drobiowej do makaronu. Palce lizać!

Najlepszy sos z wątróbki drobiowej do makaronu. Palce lizać!
Autor: Shutterstock.com Najlepszy sos z wątróbki drobiowej do makaronu. Palce lizać!
łatwy
20 min
4

Wątróbka drobiowa jest tania i niezwykle smaczna. Warto oswoić ten produkt w swojej kuchni, bo jest także bardzo zdrowy i bogaty w żelazo. Zobacz przepis, jak zrobić najlepszy sos z wątróbki drobiowej do makaronu. Po prostu palce lizać! 

SKŁADNIKI

  • 350 g oczyszczonych wątróbek drobiowych, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa, wysuszonych ręcznikiem papierowym
  • 250 g mięlonego mięsa drobiowego
  • 50 g wędzonego boczku lub bekonu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki (4 łyżki) śmietany 30%
  • 2 łyżki masła niesolonego
  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
  • 1/2 małej cebuli, posiekanej (około 2 łyżek)
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 5 całych liści szałwii
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 350 g długiego makaronu (takiego jak pappardelle, tagliatelle lub fettuccine), suchego
  • ser parmezan starty, do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od ugotowania makaronu w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją czasu na opakowaniu. 
  • Wymieszaj koncentrat pomidorowy ze śmietaną. Odstaw na bok.
  • Rozgrzej masło i olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Gdy się rozpuści, dodaj cebulę, smaż często mieszając, aż stanie się przezroczysta.
  • Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć, około 1 minuty.
  • Dodaj pokrojony boczek i szałwię. Smaż około 1 minuty, następnie dodaj mielone mięso drobiowe, dużą szczyptę soli i szczyptę mielonego pieprzu. W trakcie smażenia mięso rozdzielaj, aby się nie zbryliło. Smaż około 2 minut, aż zmieni kolor i zacznie się rumienić.
  • Zwiększ ogień i dodaj wątróbki drobiowe. Gotuj tak długo, aż wątróbki stracą swój surowy kolor, około 3 minut.
  • Dodaj mieszankę koncentratu pomidorowego i śmietany. Gotuj przez 5 do 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje i stanie się błyszczący. Skosztuj i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
  • Wymieszaj sos z gorącym makaronem. Podawaj od razu z tartym parmezanem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Wątróbka z patelni - pomysły na tanie i smaczne dania z wątróbki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej