Najlepsze żeberka - z powidłami śliwkowymi i keczupem
2021-05-17
łatwy
25 min
4
Żeberka z powidłami śliwkowymi i keczupem udadzą się każdemu. Co więcej - są przepyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Przygotujesz je bez żadnych trudno dostępnych składników, a efekt murowany!
SKŁADNIKI
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka przyprawy do żeberek
- sól (ostrożnie, bo przyprawa i marynata zawierają sól)
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać paprykę, sól czosnkową, przyprawę do żeberek oraz po szczypcie soli i pieprzu.
- Żeberka opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze porcje i natrzeć mieszanką przypraw.
- W drugim naczyniu wymieszać powidła z ketchupem. Tak przygotowaną marynatę rozsmarować na żeberkach i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Po upływie tego czasu żeberka włożyć do brytfanki i piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok 1,5 godziny.