Najlepsze żeberka - z powidłami śliwkowymi i keczupem

Najlepsze żeberka - z powidłami śliwkowymi i keczupem
Autor: Shutterstock Żeberka pieczone w słodko-kwaśnym śliwkowym sosie są po prostu przepyszne
łatwy
25 min
4

Żeberka z powidłami śliwkowymi i keczupem udadzą się każdemu. Co więcej - są przepyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Przygotujesz je bez żadnych trudno dostępnych składników, a efekt murowany!

Składniki

1 kg żeberek wieprzowych

3 łyżki ketchupu

3 łyżki powideł śliwkowych

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka soli czosnkowej

1 łyżeczka przyprawy do żeberek

sól (ostrożnie, bo przyprawa i marynata zawierają sól)

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wymieszać paprykę, sól czosnkową, przyprawę do żeberek oraz po szczypcie soli i pieprzu.

Żeberka opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze porcje i natrzeć mieszanką przypraw.

W drugim naczyniu wymieszać powidła z ketchupem. Tak przygotowaną marynatę rozsmarować na żeberkach i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Po upływie tego czasu żeberka włożyć do brytfanki i piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok 1,5 godziny.

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE