Najlepsze żeberka - z powidłami śliwkowymi i keczupem

Najlepsze żeberka - z powidłami śliwkowymi i keczupem
Autor: Shutterstock Żeberka pieczone w słodko-kwaśnym śliwkowym sosie są po prostu przepyszne
łatwy
25 min
4

Żeberka z powidłami śliwkowymi i keczupem udadzą się każdemu. Co więcej - są przepyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Przygotujesz je bez żadnych trudno dostępnych składników, a efekt murowany!

SKŁADNIKI

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do żeberek
  • sól (ostrożnie, bo przyprawa i marynata zawierają sól)
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać paprykę, sól czosnkową, przyprawę do żeberek oraz po szczypcie soli i pieprzu.
  • Żeberka opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze porcje i natrzeć mieszanką przypraw.
  • W drugim naczyniu wymieszać powidła z ketchupem. Tak przygotowaną marynatę rozsmarować na żeberkach i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Po upływie tego czasu żeberka włożyć do brytfanki i piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok 1,5 godziny.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej