Nacinany schab z szynką i jabłkami: łatwy przepis na efektowną pieczeń
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Nacinany schab z surową szynką dojrzewającą i jabłkami to banalnie łatwy przepis na efektowną pieczeń. Wygląda jak harmonia i smakuje nieziemsko. Jak przygotować ten oryginalny pieczony schab? Z tym przepisem krok po kroku to będzie dziecinnie proste!
Jak naciąć schab?
Schab ponacinać prawie do końca. Najlepiej ułożyć z obu stron schabu trzonki drewnianych łyżek. Kroić schab do wysokości trzonków. Dzięki temu nie przekroimy go do końca.
Po nadzianiu schabu jabłkami owiniętymi plasterkami dojrzewającej szynki, całość spinamy 3 patykami do szaszłyków.
SKŁADNIKI
- 1,2 - 1,4 kg wieprzowego schabu środkowego
- 1-2 jabłka
- 9-10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej lub innej surowej długo dojrzewającej szynki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Olej wymieszać z miodem oraz świeżo zmielonym pieprzem i ziarenkami kolorowego pieprzu. Odstawić.
- Jabłko umyć, wydrążyć gniazdo nasienne. Nie obierać. Pokroić na 9-10 dość cienkich plasterków. Jeśli jabłko jest małe, użyć dwóch.
- Każdy plasterek jabłka owinąć plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej.
- Schab ponacinać prawie do końca. Najlepiej ułożyć z obu stron schabu trzonki drewnianych łyżek. Kroić schab do wysokości trzonków. Dzięki temu nie przekroimy do końca.
- Schab natrzeć solą oraz mieszanką oleju, miodu i pieprzu.
- W nacięcia wsunąć plasterki jabłek owinięte szynką. Całość spiąć 3 patykami do szaszłyków. Drewniane szpikulce przeprowadzić przez środek schabu wzdłuż jego długości.
- Schab ułożyć w brytfannie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez pierwsze 30 minut w temperaturze 220°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę.
- Upieczony schab wyjąć z piekarnika. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie usunąć patyki spinające pieczeń.
- Kroić na półmisku. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad