Nacinany schab z szynką i jabłkami: łatwy przepis na efektowną pieczeń

Nacinany schab z szynką i jabłkami: łatwy przepis na efektowną pieczeń
Autor: Shutterstock Schab nacinany i nadziewany jabłkami owiniętymi szynką szwarcwaldzką
łatwy
30 min
4

Nacinany schab z surową szynką dojrzewającą i jabłkami to banalnie łatwy przepis na efektowną pieczeń. Wygląda jak harmonia i smakuje nieziemsko. Jak przygotować ten oryginalny pieczony schab? Z tym przepisem krok po kroku to będzie dziecinnie proste! 

Jak naciąć schab?

Schab ponacinać prawie do końca. Najlepiej ułożyć z obu stron schabu trzonki drewnianych łyżek. Kroić schab do wysokości trzonków. Dzięki temu nie przekroimy go do końca. 

Po nadzianiu schabu jabłkami owiniętymi plasterkami dojrzewającej szynki, całość spinamy 3 patykami do szaszłyków. 

SKŁADNIKI

  • 1,2 - 1,4 kg wieprzowego schabu środkowego
  • 1-2 jabłka
  • 9-10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej lub innej surowej długo dojrzewającej szynki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Olej wymieszać z miodem oraz świeżo zmielonym pieprzem i ziarenkami kolorowego pieprzu. Odstawić. 
  • Jabłko umyć, wydrążyć gniazdo nasienne. Nie obierać. Pokroić na 9-10 dość cienkich plasterków. Jeśli jabłko jest małe, użyć dwóch.  
  • Każdy plasterek jabłka owinąć plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej. 
  • Schab ponacinać prawie do końca. Najlepiej ułożyć z obu stron schabu trzonki drewnianych łyżek. Kroić schab do wysokości trzonków. Dzięki temu nie przekroimy do końca. 
  • Schab natrzeć solą oraz mieszanką oleju, miodu i pieprzu. 
  • W nacięcia wsunąć plasterki jabłek owinięte szynką. Całość spiąć 3 patykami do szaszłyków. Drewniane szpikulce przeprowadzić przez środek schabu wzdłuż jego długości. 
  • Schab ułożyć w brytfannie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez pierwsze 30 minut w temperaturze 220°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę. 
  • Upieczony schab wyjąć z piekarnika. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie usunąć patyki spinające pieczeń. 
  • Kroić na półmisku. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw. 
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej