Młoda kapusta z kiełbasą z indyka
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Młoda kapusta w wersji dla dbających o dietę ma mniej kalorii i tłuszczu, za to bardzo wiele substancji odżywczych. Przepis przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Porcja dostarcza 330 kcal.
SKŁADNIKI
- 200 g młodej białej kapusty
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy oliwy lub oleju rzepakowego
- 40 g kiełbasy z indyka (lub jakiejkolwiek chudej)
- 1/3 pęczka koperku
- 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- odrobina wody (50 - 100ml)
- 1 cienka kromka chleba żytniego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć, pokroić w cienkie, kilkucentymetrowe paski.
- Kiełbasę pokroić w kostkę. Dymkę ze szczypiorem i koperek posiekać.
- Kiełbasę i dymkę podsmażyć w garnku na łyżeczce oliwy.
- Dodać do tego kapustę, gorącą wodę i masło. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 10 min.
- Po tym czasie dodać przecier, koperek i szczypiorek.
- Gotować kolejne 10 min (lub to miękkości kapusty). Podawać z kromką chleba.