Mięsny sos do tłuczonych ziemniaków: przepis z mielonej wieprzowiny

Mięsny sos do tłuczonych ziemniaków: przepis z mielonej wieprzowiny
Autor: Shutterstock.com Mięsny sos do tłuczonych ziemniaków: przepis z mielonej wieprzowiny
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Mięsny sos do tłuczonych ziemniaków, przygotowany z koncentratem pomidorowymi i kiszonymi ogórkami, to pomysł rodem z tradycyjnej kuchni berlińskiej. Ten intensywny w smaku sos przygotowuje się z mielonej wieprzowiny. Pamiętajcie, że przepis jest tylko ogólną wskazówką i możecie dowolnie go przyprawić, odejmując lub dodając składniki. 

SKŁADNIKI

  • 50 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu
  • 200 ml wody z kiszonych ogórków
  • 1½ łyżki mąki
  • 3 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rogrzać olej. Dodać boczek pokrojony w kostkę i zrumienić.
  • Obrać i posiekać cebulę. Gdy boczek zacznie się rumienić, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
  • Następnie dodać mielone mięso. Smażyć do lekkiego zrumienienia mięsa.
  • Dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszać. Wlać bulion. Dusić na średnim ogniu przez 20 minut. 
  • Dodać pokrojone ogórki. Wodę z kiszonych ogórków wymieszać z mąką i wlać do gulaszu. Zamieszać i zagotować.
  • Przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub z makaronem. Smacznego! 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Gulasze z mięsa, dziczyzny i podrobów - TOP 11 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej