Mięsny sos do tłuczonych ziemniaków: przepis z mielonej wieprzowiny
2022-03-31
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Mięsny sos do tłuczonych ziemniaków, przygotowany z koncentratem pomidorowymi i kiszonymi ogórkami, to pomysł rodem z tradycyjnej kuchni berlińskiej. Ten intensywny w smaku sos przygotowuje się z mielonej wieprzowiny. Pamiętajcie, że przepis jest tylko ogólną wskazówką i możecie dowolnie go przyprawić, odejmując lub dodając składniki.
SKŁADNIKI
- 50 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu
- 200 ml wody z kiszonych ogórków
- 1½ łyżki mąki
- 3 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rogrzać olej. Dodać boczek pokrojony w kostkę i zrumienić.
- Obrać i posiekać cebulę. Gdy boczek zacznie się rumienić, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Następnie dodać mielone mięso. Smażyć do lekkiego zrumienienia mięsa.
- Dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszać. Wlać bulion. Dusić na średnim ogniu przez 20 minut.
- Dodać pokrojone ogórki. Wodę z kiszonych ogórków wymieszać z mąką i wlać do gulaszu. Zamieszać i zagotować.
- Przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub z makaronem. Smacznego!
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne