Mielone pieczone na ryżu

Mielone pieczone na ryżu
Autor: Shutterstock Kotlety mielone pieczone na ryżu z cebulą i marchewką w sosie pomidorowym
łatwy
20 min
4

Kotlety mielone pieczone na ryżu to jedno z moich ulubionych dań. Soczyste kotlety z mielonego mięsa i pyszny ryż z jednej blachy prosto z piekarnika. Takie dania dają mi poczucie wolności od kuchennych obowiązków. Rodzina nakarmiona, a ja miałam półtorej godziny wolnego, gdy kotlety i ryż piekły się powoli. Polecam każdej zagonionej karmicielce domowej!

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub z indyka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 3 łyżki mąki do obtoczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 duża marchewka, starta na wiórki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 6 szklanek wody gorącej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.
  • Do mięsa dodać bułkę, rozmącone jajko, czosnek, bazylię, tymianek. Przyprawić solą oraz pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
  • Z masy uformować okrągłe kotlety. Obtoczyć je w mące.
  • Kotlety zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni.
  • Na patelnię dodać startą marchew i posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchy, surowy ryż. Na ryżu ułożyć warstwę z podsmażonej marchewki i cebuli.
  • Na tym podkładzie ułożyć kotlety.
  • Gorącą wodę wymieszać z koncentratem i cukrem. Doprawić solą i pieprzem. Gotowym płynem zalać zawartość naczynia.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę i 30 minut w 180°C.
  • Podawać z surówką.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej