Mielone pieczone na ryżu

Kotlety mielone pieczone na ryżu to jedno z moich ulubionych dań. Soczyste kotlety z mielonego mięsa i pyszny ryż z jednej blachy prosto z piekarnika. Takie dania dają mi poczucie wolności od kuchennych obowiązków. Rodzina nakarmiona, a ja miałam półtorej godziny wolnego, gdy kotlety i ryż piekły się powoli. Polecam każdej zagonionej karmicielce domowej!
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub z indyka
1 czerstwa bułka
1 jajko
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka tymianku suszonego
3 łyżki mąki do obtoczenia
2 łyżki oleju
2 szklanki ryżu
1 duża marchewka, starta na wiórki
1 cebula, drobno posiekana
6 szklanek wody gorącej
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Bułkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.
Do mięsa dodać bułkę, rozmącone jajko, czosnek, bazylię, tymianek. Przyprawić solą oraz pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
Z masy uformować okrągłe kotlety. Obtoczyć je w mące.
Kotlety zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni.
Na patelnię dodać startą marchew i posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchy, surowy ryż. Na ryżu ułożyć warstwę z podsmażonej marchewki i cebuli.
Na tym podkładzie ułożyć kotlety.
Gorącą wodę wymieszać z koncentratem i cukrem. Doprawić solą i pieprzem. Gotowym płynem zalać zawartość naczynia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę i 30 minut w 180°C.
Podawać z surówką.