Mielone pieczone na ryżu

2021-03-11
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Mielone pieczone na ryżu
Autor: Shutterstock Kotlety mielone pieczone na ryżu z cebulą i marchewką w sosie pomidorowym
łatwy
20 min
4

Kotlety mielone pieczone na ryżu to jedno z moich ulubionych dań. Soczyste kotlety z mielonego mięsa i pyszny ryż z jednej blachy prosto z piekarnika. Takie dania dają mi poczucie wolności od kuchennych obowiązków. Rodzina nakarmiona, a ja miałam półtorej godziny wolnego, gdy kotlety i ryż piekły się powoli. Polecam każdej zagonionej karmicielce domowej!

Składniki

500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub z indyka

1 czerstwa bułka

1 jajko

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka bazylii suszonej

1 łyżeczka tymianku suszonego

3 łyżki mąki do obtoczenia

2 łyżki oleju

2 szklanki ryżu

1 duża marchewka, starta na wiórki

1 cebula, drobno posiekana

6 szklanek wody gorącej

4 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka cukru

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bułkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.

Do mięsa dodać bułkę, rozmącone jajko, czosnek, bazylię, tymianek. Przyprawić solą oraz pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.

Z masy uformować okrągłe kotlety. Obtoczyć je w mące.

Kotlety zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni.

Na patelnię dodać startą marchew i posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia.

Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchy, surowy ryż. Na ryżu ułożyć warstwę z podsmażonej marchewki i cebuli.

Na tym podkładzie ułożyć kotlety.

Gorącą wodę wymieszać z koncentratem i cukrem. Doprawić solą i pieprzem. Gotowym płynem zalać zawartość naczynia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę i 30 minut w 180°C.

Podawać z surówką.

Ryż - właściwości i sposoby gotowania