Mielone pieczone na ryżu
2021-11-08
![Mielone pieczone na ryżu](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-UGPQ-5hwA-VhFY_mielone-pieczone-na-ryzu-664x442.jpg)
łatwy
20 min
4
Kotlety mielone pieczone na ryżu to jedno z moich ulubionych dań. Soczyste kotlety z mielonego mięsa i pyszny ryż z jednej blachy prosto z piekarnika. Takie dania dają mi poczucie wolności od kuchennych obowiązków. Rodzina nakarmiona, a ja miałam półtorej godziny wolnego, gdy kotlety i ryż piekły się powoli. Polecam każdej zagonionej karmicielce domowej!
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub z indyka
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 3 łyżki mąki do obtoczenia
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki ryżu
- 1 duża marchewka, starta na wiórki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 6 szklanek wody gorącej
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.
- Do mięsa dodać bułkę, rozmącone jajko, czosnek, bazylię, tymianek. Przyprawić solą oraz pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
- Z masy uformować okrągłe kotlety. Obtoczyć je w mące.
- Kotlety zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni.
- Na patelnię dodać startą marchew i posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchy, surowy ryż. Na ryżu ułożyć warstwę z podsmażonej marchewki i cebuli.
- Na tym podkładzie ułożyć kotlety.
- Gorącą wodę wymieszać z koncentratem i cukrem. Doprawić solą i pieprzem. Gotowym płynem zalać zawartość naczynia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę i 30 minut w 180°C.
- Podawać z surówką.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania