Męcybuły. Regionalny przysmak z gór, który wziął nazwę od... bezzębnych dziadków
Dieta bezglutenowa
Miękkie i puszyste męcybuły to smakowite regionalne danie, którego ojczyzną jest ziemia świętokrzyska. Przepis nie jest skomplikowany. Danie robi się w kilku prostych krokach i bez przykrych niespodzianek. Wyjaśniamy, jak zrobić męcybuły krok po kroku.
Jak zrobić męcybuły?
Przygotowanie tej regionalnej potrawy rozpoczyna się od przyrządzenia aromatycznego farszu z gotowanego mięsa drobiowego lub wieprzowego. Należy je zmielić i dodać posmażoną cebulę, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Następnie przyrządza się ciasto. Do jego przygotowania potrzebne są ugotowane i rozgniecione ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko oraz przyprawy. Z ciasta formuje się kulki wypełnione mięsnym farszem i gotuje w osolonej wodzie.
Przepis na męcybuły
- To łatwy przepis na pyszne regionalne danie. To oryginalna receptura, według której danie gotują kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego w gminie Bodzentyn. Przepis został doceniony i zajął I miejsce w konkursie kulinarnym na potrawę regionalną województwa świętokrzyskiego.
- Przygotowanie męcybuł nie jest czasochłonne. Robi się je dość szybko. Kiedy ziemniaki stygną, przyrządza się mięsny farsz.
- Lista składników podzielona jest na dwie części. Pierwsza z nich to produkty potrzebne do zrobienia ciasta. Druga zaś obejmuje składniki do mięsnego farszu.
- Do farszu wykorzystuje się gotowane mięso drobiowe lub wieprzowe. Świetnie sprawdzi się mięso z wywaru lub rosołu.
- Jeżeli konsystencja ciasta jest zbyt rzadka, należy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
- Męcybuły można podawać same z okrasą lub jako dodatek do innych potraw.
SKŁADNIKI
- męcybuły:
- 2 kg ziemniaków
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- farsz:
- 500 g ugotowanego mięsa drobiowego lub wieprzowego
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki pokroić w ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
- Bułkę namoczyć w wodzie.
- Mięso zmielić i dodać podsmażoną cebulę, odciśniętą bułkę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Ziemniaki rozgnieść praską na puree. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i jednolite ciasto.
- Ciasto podzielić na równe części. Każdą z nich delikatnie rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć farsz i uformować kulkę. Układać na desce.
- W dużym garnku zagotować wodę z odrobina soli. Męcybuły gotować partiami na średnim ogniu około 9 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać od razu z okrasą lub jako dodatek do innej potrawy.