Męcybuły. Regionalny przysmak z gór, który wziął nazwę od... bezzębnych dziadków

męcybuły
Autor: Shutterstock Męcybuły to prosty przepis na pyszne danie regionalne z Koła Gospodyń Wiejskich.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Miękkie i puszyste męcybuły to smakowite regionalne danie, którego ojczyzną jest ziemia świętokrzyska. Przepis nie jest skomplikowany. Danie robi się w kilku prostych krokach i bez przykrych niespodzianek. Wyjaśniamy, jak zrobić męcybuły krok po kroku.

Jak zrobić męcybuły?

Przygotowanie tej regionalnej potrawy rozpoczyna się od przyrządzenia aromatycznego farszu z gotowanego mięsa drobiowego lub wieprzowego. Należy je zmielić i dodać posmażoną cebulę, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Następnie przyrządza się ciasto. Do jego przygotowania potrzebne są ugotowane i rozgniecione ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko oraz przyprawy. Z ciasta formuje się kulki wypełnione mięsnym farszem i gotuje w osolonej wodzie.

Przepis na męcybuły

  • To łatwy przepis na pyszne regionalne danie. To oryginalna receptura, według której danie gotują kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego w gminie Bodzentyn. Przepis został doceniony i zajął I miejsce w konkursie kulinarnym na potrawę regionalną województwa świętokrzyskiego.
  • Przygotowanie męcybuł nie jest czasochłonne. Robi się je dość szybko. Kiedy ziemniaki stygną, przyrządza się mięsny farsz.
  • Lista składników podzielona jest na dwie części. Pierwsza z nich to produkty potrzebne do zrobienia ciasta. Druga zaś obejmuje składniki do mięsnego farszu.
  • Do farszu wykorzystuje się gotowane mięso drobiowe lub wieprzowe. Świetnie sprawdzi się mięso z wywaru lub rosołu.
  • Jeżeli konsystencja ciasta jest zbyt rzadka, należy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
  • Męcybuły można podawać same z okrasą lub jako dodatek do innych potraw.

SKŁADNIKI

  • męcybuły:
  • 2 kg ziemniaków
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • farsz:
  • 500 g ugotowanego mięsa drobiowego lub wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki pokroić w ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
  • Bułkę namoczyć w wodzie.
  • Mięso zmielić i dodać podsmażoną cebulę, odciśniętą bułkę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Ziemniaki rozgnieść praską na puree. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na równe części. Każdą z nich delikatnie rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć farsz i uformować kulkę. Układać na desce.
  • W dużym garnku zagotować wodę z odrobina soli. Męcybuły gotować partiami na średnim ogniu około 9 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Podawać od razu z okrasą lub jako dodatek do innej potrawy.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej