Marokańskie chlebki nadziewane mięsem mielonym - prosty przepis na pyszne batbout z patelni
Marokańskie chlebki nadziewane mięsem mielonym, czyli popularne w krajach arabskich batbout, są bardzo proste do przygotowania - a efekt powala! Ze zdrowego ciasta drożdżowego, którego nie trzeba pracowicie wyrabiać i czekać na nie godzinami, aż wyrośnie. Nadziane warzywno-mięsnym aromatycznym farszem, nie są też bardzo ciężkostrawne, choć smaży się je na patelni - ale bez tłuszczu. Idealne danie na lunch, kolację, piknik, bo dobrze smakuje na ciepło i na zimno!
Przepis na chlebki marokańskie z warzywnym nadzieniem
- To łatwy przepis na przysmak pochodzący z Maroka. Postępując według niego chlebki z warzywami udadzą się już za pierwszym razem.
- Przygotowanie potrawy w marokańskim stylu nie zajmuje wiele czasu. Kiedy ciasto odpoczywa, warto zrobić warzywny farsz.
- Na liście składników znajdują się produkty, które można kupić w każdym sklepie przez cały rok.
- Warzywny farsz można wzbogacić, dodając szpinak, jarmuż, marchewkę, fasolę czy suszone pomidory.
- Wegetarianie mogą pominąć dodatek mięsa i zastąpić je tofu, soczewicą lub ciecierzycą.
Kiedy podawać chlebki marokańskie z warzywnym nadzieniem?
Zaletą tego przepisu jest to, że dzięki dostępności składników i szybkości przygotowania chlebki batbout można robić przez cały rok. Chrupiące i pełne pysznego warzywnego nadzienia marokańskie chlebki smakują zawsze. To doskonały pomysł na obiad, przekąskę na imprezę lub kolację. Marokańskie danie świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Z czym podawać chlebki marokańskie z warzywnym nadzieniem?
Chlebki pysznie smakuje same, ale można je serwować w towarzystwie różnych dodatków. Batbout przyjemnie komponują się z daniami mięsnymi i rybnymi. Do chlebków można podać też różne sosy przygotowane na bazie naturalnego jogurtu jak czosnkowy lub ziołowy.
SKŁADNIKI
- Nadzienie:
- 350 g mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka papryk, oregano
- Ciasto:
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 130 ml mleka
- 150 g jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a cukinię w kostkę średniej wielkości.
- Na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, smażymy cebulę. Po chwili dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy warzywa razem.
- Następnie dodajemy mięso mielone, a pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy mieloną słodką papryką, szczyptą oregano oraz solą i pieprzem. Smażymy aż do całkowitego odparowania. Odstawiamy do przestudzenia.
- Mleko podgrzewamy. Do kubeczka odlewamy kilka łyżek mleka, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, dokładnie mieszamy.
- Do reszty ciepłego mleka dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
- Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jogurt, drożdże oraz mleko z masłem. Mieszamy łyżką do połączenia, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto.
- Odstawiamy po przykryciem na około 15 minut.
- Ciasto dzielimy na równej wielkości kawałki. Każdy rozpłaszczamy w dłoni i na środek dajemy 1-2 łyżki nadzienia. Zlepiamy dokładnie. Układamy na desce lub na blacie łączeniem do dołu i delikatnie spłaszczamy, dociskając dłonią.
- Smażymy na rozgrzanej suchej patelni po kilka minut z każdej strony (na średnim ogniu, pod przykryciem), do zrumienienia.