Marokańskie chlebki nadziewane mięsem mielonym - prosty przepis na pyszne batbout z patelni

Marokańskie chlebki nadziewane mięsem mielonym - prosty przepis na pyszne batbout z patelni
Autor: Shutterstock Marokańskich chlebków nie piecze się w piekarniku, ale smaży się je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu
łatwy
40 min
4

Marokańskie chlebki nadziewane mięsem mielonym, czyli popularne w krajach arabskich batbout, są bardzo proste do przygotowania - a efekt powala! Ze zdrowego ciasta drożdżowego, którego nie trzeba pracowicie wyrabiać i czekać na nie godzinami, aż wyrośnie. Nadziane warzywno-mięsnym aromatycznym farszem, nie są też bardzo ciężkostrawne, choć smaży się je na patelni - ale bez tłuszczu. Idealne danie na lunch, kolację, piknik, bo dobrze smakuje na ciepło i na zimno!

Przepis na chlebki marokańskie z warzywnym nadzieniem

  • To łatwy przepis na przysmak pochodzący z Maroka. Postępując według niego chlebki z warzywami udadzą się już za pierwszym razem.
  • Przygotowanie potrawy w marokańskim stylu nie zajmuje wiele czasu. Kiedy ciasto odpoczywa, warto zrobić warzywny farsz.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które można kupić w każdym sklepie przez cały rok.
  • Warzywny farsz można wzbogacić, dodając szpinak, jarmuż, marchewkę, fasolę czy suszone pomidory.
  • Wegetarianie mogą pominąć dodatek mięsa i zastąpić je tofu, soczewicą lub ciecierzycą.

Kiedy podawać chlebki marokańskie z warzywnym nadzieniem?

Zaletą tego przepisu jest to, że dzięki dostępności składników i szybkości przygotowania chlebki batbout można robić przez cały rok. Chrupiące i pełne pysznego warzywnego nadzienia marokańskie chlebki smakują zawsze. To doskonały pomysł na obiad, przekąskę na imprezę lub kolację. Marokańskie danie świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Z czym podawać chlebki marokańskie z warzywnym nadzieniem?

Chlebki pysznie smakuje same, ale można je serwować w towarzystwie różnych dodatków. Batbout przyjemnie komponują się z daniami mięsnymi i rybnymi. Do chlebków można podać też różne sosy przygotowane na bazie naturalnego jogurtu jak czosnkowy lub ziołowy.

SKŁADNIKI

  • Nadzienie:
  • 350 g mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka papryk, oregano
  • Ciasto:
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 130 ml mleka
  • 150 g jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a cukinię w kostkę średniej wielkości.
  • Na rozgrzanej patelni, na  niewielkiej ilości oleju, smażymy cebulę. Po chwili dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy warzywa razem.
  • Następnie dodajemy mięso mielone, a pod koniec smażenia  przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy mieloną słodką papryką, szczyptą oregano oraz solą i pieprzem. Smażymy aż do całkowitego odparowania. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Mleko podgrzewamy. Do kubeczka odlewamy kilka łyżek mleka, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, dokładnie mieszamy.
  • Do reszty ciepłego mleka dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
  • Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jogurt, drożdże oraz mleko z masłem. Mieszamy łyżką do połączenia, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto.
  • Odstawiamy po przykryciem na około 15 minut.
  • Ciasto dzielimy na równej wielkości kawałki. Każdy rozpłaszczamy w dłoni i na środek dajemy 1-2 łyżki nadzienia. Zlepiamy dokładnie. Układamy na desce lub na blacie łączeniem do dołu i delikatnie spłaszczamy, dociskając dłonią.
  • Smażymy na rozgrzanej suchej patelni po kilka minut z każdej strony (na średnim ogniu, pod przykryciem), do zrumienienia.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej