Marokański gulasz z kurczaka i ciecierzycy: solidna porcja energii dla każdego
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Marokański gulasz z kurczaka i ciecierzycy to solidna porcja energii dla każdego. Pikantny gulasz drobiowy poprawia humor od pierwszego kęsa. Idealnie pasuje do ryżu lub kaszy bulgur.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 duży kurczak, podzielony na 8 części
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego lub kminku
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 laska cynamonu
- 1 puszka 455 g, siekanych pomidorów
- 2 puszki po 470 g ciecierzycy, odcedzonej
- 1 szklanka, 250 ml, rosołu drobiowego
- 1/2 szklanki suszonych moreli
- 2 łyżki winnego octu
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem, wrzucić na gorącą oliwę i smażyć do zrumienienia po 4 minuty z każdej strony. Wyjąć z garnki i odstawić.
- Do garnka dodać posiekaną cebulę, przyprawić solą i pieprzem, dusić 5 minut. Dodać czosnek i dusić jeszcze 1 minutę.
- Zamieszać, dodać mielony kmin, kolendrę, ostrą paprykę i laskę cynamonu, podgrzewać jeszcze 1 minutę.
- Dodać pomidory razem z sokiem własnym, ciecierzycę i rosół. Zagotować. Gdy sos zacznie wrzeć, dodać suszone morele oraz odłożonego obsmażone kawałki kurczaka.
- Przykryć, zmniejszyć ogień, dusić jeszcze 25 minut.
- Usunąć laskę cynamonu. Doprawić octem winnymi i natką kolendry.
- Podawać od razu na przykład z gotowanym ryżem lub kaszą bulgur.