Makaronowe muszle nadziewane kurczakiem z ricottą i szpinakiem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaronowe muszle nadziewane kurczakiem z ricottą i szpinakiem to elegancka zapiekanka, którą przygotujesz w niecałe 30 minut. Potrzebne będą duże makaronowe muszle lub duże kolanka oraz gotowana pierś kurczaka, mrożony szpinak i starta mieszanka włoskich serów. Doskonałe w smaku danie wygląda przepięknie i smakuje niebiańsko. Wypróbuj już dzisiaj!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 18 sztuk dużych muszli makaronowych
- 425 g serka ricotta
- 1 jajko, rozmiar L, rozmącone
- 0,25 szklanki startego parmezanu
- 2 szklanki mrożonego szpinaku, zwinięte liście, rozmrożonego i odsączonego
- 1 szklanka ugotowanej (lub upieczonej) piersi kurczaka, poszarpanej na małe kawałki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 szklanka mieszanki startych serów
- na sos:
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki śmietany 30% tł.
- 0,25 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie go odcedzić.
- W misce wymieszać serek ricotta z rozmąconym jajkiem, startym parmezanem, rozmrożonym szpinakiem i poszarpaną piersią kurczaka. Odstawić.
- W rondelku bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko, śmietanę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować, aż sos zgęstnieje.
- Do naczynia do zapiekania wlać połowę sosu. Na sosie ułożyć makaronowe muszle. Napełnić je nadzieniem serowo-szpinakowym. Polać pozostałym sosem.
- Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 30 minut.
- Następnie zdjąć folię aluminiową, posypać mieszanką startych serów i zapiekać jeszcze 5 do 10 minut lub do chwili, gdy ser się rozpuści i lekko zrumieni.