Makaronowa zapiekanka à la pizza - prosty pomysł na pyszne danie

Makaronowa zapiekanka à la pizza - prosty pomysł na pyszne danie
Autor: Shutterstock Makaronowa zapiekanka o smaku pizzy jest zdecydowanie łatwiejsza i szybsza do przygotowania niż domowa pizza
łatwy
25 min
4

Makaronowa zapiekanka à la pizza to szybki i prosty sposób na pożywne danie o smaku pizzy, jednak nie wymagające czasu, który trzeba przeznaczyć na wyrastanie ciasta do pizzy. Zapiekankę można przygotować nie tylko z dodatkiem kiełbasy, ale też szynki lub boczku.

SKŁADNIKI

  • 400 g grubszego makaronu (np. penne)
  • 250 g ulubionej kiełbasy
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • przyprawa do pizzy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.
  • Pieczarki pokroić na ćwiartki lub plasterki, a paprykę w kostkę - tak jak na wierzch pizzy.
  • Pieczarki i paprykę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż zmiękną. Odstawić na kilka minut, by lekko ostygły.
  • Kiełbasę pokroić w półplasterki, ser utrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Wszystkie składniki zapiekanki połączyć w misce, dodać majonez i śmietanę. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
  • Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej