Makaronowa zapiekanka à la pizza - prosty pomysł na pyszne danie
2022-04-30
łatwy
25 min
4
Makaronowa zapiekanka à la pizza to szybki i prosty sposób na pożywne danie o smaku pizzy, jednak nie wymagające czasu, który trzeba przeznaczyć na wyrastanie ciasta do pizzy. Zapiekankę można przygotować nie tylko z dodatkiem kiełbasy, ale też szynki lub boczku.
SKŁADNIKI
- 400 g grubszego makaronu (np. penne)
- 250 g ulubionej kiełbasy
- 200 g żółtego sera w kostce
- ok. 300 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- przyprawa do pizzy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.
- Pieczarki pokroić na ćwiartki lub plasterki, a paprykę w kostkę - tak jak na wierzch pizzy.
- Pieczarki i paprykę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż zmiękną. Odstawić na kilka minut, by lekko ostygły.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki, ser utrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie składniki zapiekanki połączyć w misce, dodać majonez i śmietanę. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
- Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?