Makaron z kurczakiem w sosie brokułowym: przepis nagrodzony w konkursie EKOnomicznym EKOlogicznym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron z kurczakiem w sosie brokułowym, autorstwa Marii Surmacz, nagrodzonej w konkursie EKOnomicznym EKOlogicznym jest prostym i tanim daniem obiadowym. Koszt produktów na obiad dla 4 osób to zaledwie 11 zł 8 gr. Autorka wyjaśnia: „Osobiście robię to tak, że wykorzystuję makaron, który pozostał mi w opakowaniach. Taki makaron kupiony do innych dań, ale zużyłam go mniej, niż było w opakowaniu. Często jest tak że z kilku opakować różnych makaronów mam praktycznie ilość całego nowego opakowania. Wykorzystuję go wtedy do tego dania i to nawet jeśli mam po trochu każdego”. Kreatywność to podstawa w kuchni. Gratulujemy zwyciężczyni!
SKŁADNIKI
- 1 pierś kurczaka
- 1 brokuł
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- zielona pietruszka lub kolendra do posypania
- 1 opakowanie makaronu ( penne, kokardki, kolanka, muszelki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na rozgrzanym oleju.
- Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i dorzucić do cebuli i czosnku.
- Mieszając smażyć około 15 minut, pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
- Różyczki brokuła blanszować przez 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić, dodać do kurczaka.
- Wlać śmietanę, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać.
- W dużej ilości osolonego wrzątku ugotować makaron al dente.
- Odcedzić i podawać polany sosem i posypany posiekaną natką.