Makaron z kurczakiem w sosie brokułowym: przepis nagrodzony w konkursie EKOnomicznym EKOlogicznym

2021-03-29
Makaron z kurczakiem w sosie brokułowym: przepis nagrodzony w konkursie EKOnomicznym EKOlogicznym
Autor: thinkstockphotos.com Makaron z kurczakiem w sosie brokułowym to pomysł na wykorzystanie resztek makaronu, jaki nam czasem zostaje z różnych paczek. Im więcej kształtów, tym zabawniej. 
łatwy
30 min
4

Makaron z kurczakiem w sosie brokułowym, autorstwa Marii Surmacz, nagrodzonej w konkursie EKOnomicznym EKOlogicznym jest prostym i tanim daniem obiadowym. Koszt produktów na obiad dla 4 osób to zaledwie 11 zł 8 gr.  Autorka wyjaśnia: „Osobiście robię to tak, że wykorzystuję makaron, który pozostał mi w opakowaniach. Taki makaron kupiony do innych dań, ale zużyłam go mniej, niż było w opakowaniu. Często jest tak że z kilku opakować różnych makaronów mam praktycznie ilość całego nowego opakowania. Wykorzystuję go wtedy do tego dania i to nawet jeśli mam po trochu każdego”. Kreatywność to podstawa w kuchni. Gratulujemy zwyciężczyni! 

SKŁADNIKI

  • 1 pierś kurczaka
  • 1 brokuł
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • zielona pietruszka lub kolendra do posypania
  • 1 opakowanie makaronu ( penne, kokardki, kolanka, muszelki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na rozgrzanym oleju.
  • Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i dorzucić do cebuli i czosnku.
  • Mieszając smażyć około 15 minut, pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
  • Różyczki brokuła blanszować przez 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić, dodać do kurczaka.
  • Wlać śmietanę, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać.
  • W dużej ilości osolonego wrzątku ugotować makaron al dente.
  • Odcedzić i podawać polany sosem i posypany posiekaną natką.