Libański gulasz z wątróbki - pomysł na podroby w aromatycznym sosie

Gulasz z wątróbki
Autor: Shutterstock Gulasz z wątróbki to danie inspirowane kuchnią libańską
łatwy
35 min
4

Gulasz mięsny to standard na naszych stołach, ale coraz częściej decydujemy się na bardziej oryginalne kuchenne pomysły. Inspirację do przygotowania na gulaszu z wątróbki zaczerpnęłam z książki o kuchni libańskiej. Taki obiad jest tani i można go przygotować ze składników dostępnych w każdym niemal sklepie.

SKŁADNIKI

  • 600 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej mięty
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w paski, posypać mąką.
  • Połowę masła roztopić w garnku i zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek.
  • Na patelnie dodać resztę mąki i mieszając rozprowadzić ją bulionem. 
  • Podgrzewać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje, przyprawić go solą, pieprzem, sokiem z cytryny i suszoną miętą.
  • Wątróbkę usmażyć na reszcie masła, a następnie dodać ją do sosu. Podgrzewać razem 5 minut.
  • Gulasz podawać z ryżem, posypany świeżą miętą.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej