Libański gulasz z wątróbki - pomysł na podroby w aromatycznym sosie
2021-06-08
łatwy
35 min
4
Gulasz mięsny to standard na naszych stołach, ale coraz częściej decydujemy się na bardziej oryginalne kuchenne pomysły. Inspirację do przygotowania na gulaszu z wątróbki zaczerpnęłam z książki o kuchni libańskiej. Taki obiad jest tani i można go przygotować ze składników dostępnych w każdym niemal sklepie.
SKŁADNIKI
- 600 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka suszonej mięty
- 1 łyżka świeżej, posiekanej mięty
- sól i pieprz
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w paski, posypać mąką.
- Połowę masła roztopić w garnku i zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek.
- Na patelnie dodać resztę mąki i mieszając rozprowadzić ją bulionem.
- Podgrzewać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje, przyprawić go solą, pieprzem, sokiem z cytryny i suszoną miętą.
- Wątróbkę usmażyć na reszcie masła, a następnie dodać ją do sosu. Podgrzewać razem 5 minut.
- Gulasz podawać z ryżem, posypany świeżą miętą.