Kuskus z kurczakiem i owocami: przepis na lekkie i zdrowe danie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kuskus, czyli kasza z pszenicy durum - narodowe potrawy przyrządzają z niej Marokańczycy, Algierczycy, mieszkańcy Libii, Senegalu i Sycylii. Proponujemy sałatkę z kuskusem na słodko - z suszonymi morelami, śliwkami i rodzynkami.
SKŁADNIKI
- 25 dag kaszy kuskus
- 25 dag piersi kurczaka
- 2 łyżki słupków migdałowych
- po łyżce rodzynek, pokrojonych suszonych moreli i śliwek
- jabłko
- łyżka miodu
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka masła
- tymianek, bazylia, goździk, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, obsmaż, mieszając.
- Wlej 1/4 szklanki wody, oprósz pieprzem i duś 20 min.
- Dodaj miód, rodzynki, owoce, goździk, sól, duś na małym ogniu do miękkości.
- Pod koniec wyjmij goździk, dodaj po pół łyżeczki ziół i masło, wymieszaj.
- Kuskus zalej posolonym wrzątkiem, by woda była 1 cm ponad kaszą.
- Po 5 min wymieszaj z uduszonym mięsem.